UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доісторичні акули мегалодони виявилися худішими, ніж вважалося раніше – дослідження

Мегалодон – один із найбільших видів акул, що коли-небудь жили на Землі.

Зовнішність мегалодонів, які вимерли близько трьох мільйонів років тому, зазвичай моделювали за прикладом сучасних великих акул. Однак свіже дослідження, проведене групою вчених з Університету Де Поля та Каліфорнійського університету, свідчить про те, що мегалодони були набагато худішими, ніж вважалося раніше, передає CNN.

Нове дослідження засноване на переоцінці неповного набору хребців тварин, знайдених у Бельгії.

Хоча попередні дослідження показали, що цей конкретний мегалодон мав довжину 9.2 метра, вчені кажуть, що насправді йдеться про довжину не менше ніж 11.1 метра.

Читайте також: Що їли динозаври: залишки їжі вперше виявлено в скам'янілості тиранозавра

"Щодо біології мегалодона все ще існує багато хибних припущень або питань без відповідей, і ми хотіли б продовжувати науково виправляти або роз'яснювати їх на основі літопису скам'янілостей", – кажуть вчені.

В даний час існує лише частковий літопис скам'янілостей мегалодону, і вчені сподіваються, що колись виявлять повний скелет.

Нове дослідження наголошує на тому, що «сучасна велика біла акула не обов'язково може бути хорошим аналогом для оцінки хоча б деяких аспектів біології мегалодону».

Попереднє дослідження, опубліковане в серпні 2022 року, показало, що мегалодон був здатний з'їсти здобич розміром із косатку, довжина якої може досягати 8 метрів, а вага – понад 3,629 кг, всього за п'ять укусів.

Згідно з попередніми дослідженнями, одна з причин величезного росту мегалодонів – їхня теплокровність, однак цей фактор міг завадити їм вижити в умовах зміни клімату.