UA / RU
Підтримати ZN.ua

До кінця століття 66% населення планети можуть втратити доступ до чистої води – вчені

Йдеться насамперед про держави Глобального Півдня.

Більше половини населення планети втратить доступ до води

Більше половини населення планети втратить доступ до води

Вчені заявили про те, що людство стоїть на порозі ескалації проблеми нестачі води. За їхніми підрахунками, до 2100 року вона торкнеться 66% населення планети, переважно країни Глобального Півдня, повідомляє SciTechDaily.

Дослідження було проведено вченими з Утрехтського університету. Воно прогнозує посилення дефіциту води через кліматичні та соціально-економічні зміни. У ході дослідження вчені використали складну глобальну модель кількості та якості води. Вона дозволила їм оцінити існуючу та майбутню нестачу води.

Читайте також: Зміни клімату: метеорологиня розповіла, якими будуть майбутні зими

«Зміна клімату та соціально-економічний розвиток мають багатогранний вплив на наявність, якість та попит на водні ресурси в майбутньому. Зміни у цих трьох аспектах мають вирішальне значення для оцінки майбутнього дефіциту води», - заявив провідний автор доктор Едвард Джонс.

За оцінками дослідження, 55% населення земної кулі в даний час проживає в районах, які відчувають нестачу чистої води щонайменше один місяць на рік. "До кінця століття цей показник може досягти 66%", - зазначає Джонс.

При цьому обмеження доступу до чистої води буде непропорційним. Наприклад, майбутнє зростання дефіциту води у Західній Європі та Північній Америці спостерігатиметься лише кілька місяців на рік. Але в країнах, що розвиваються, воно буде більш розосередженим у просторі і спостерігатиметься більшу частину року.

«Збільшення майбутніх ризиків є найбільшим на Глобальному Півдні. Зазвичай вони обумовлені поєднанням швидкого зростання населення та економіки, зміни клімату та погіршення якості води», - додав Джонс.

Раніше вчені заявили про те, що в майбутньому Земля перетвориться на «безлюдний пекельний світ». Але на той момент людство вже перестане існувати.