UA / RU
Підтримати ZN.ua

Діяльність людини призвела до вимирання сотень видів птахів за останні 50 тисяч років

Людство відповідально за вимирання 10-20% видів.

Вчені з Тель-Авівського університету і Інституту Вейцмана заявили про те, що за останні 20-50 тисяч років птиці пройшли через процес вимирання, причиною якого, багато в чому, була діяльність людини. Вона привела до вимирання 10-20% всіх видів, повідомляє Phys.org.

Більшість з вимерлих видів відрізнялися схожими рисами: були великими, жили на островах і не вміли літати. Основні причини вимирання, викликані діяльністю людини, - це полювання і знищення середовища проживання. Разом з тим, вчені сподіваються, що їхнє дослідження стане тривожним сигналом, який допоможе захистити ще існуючі види.

«Ми провели всебічний огляд наукової літератури та вперше зібрали кількісні дані про чисельність і ознаках зниклих видів птахів у всьому світі. Ті, які вимерли в останні 300 років або близько того, відносно добре відомі, в той час як більш ранні види відомі науці за останками, знайденими на археологічних і палеонтологічних ділянках по всьому світу. Всього ми змогли перерахувати 469 видів птахів, які вимерли за останні 50 тисяч років, але ми вважаємо, що реальне число набагато вище», - заявив один з провідних авторів дослідження Шай Мехірі.

Вчені вважають, що основною причиною вимирання птахів стало полювання. Крім того, люди привозили з собою на острови тварин, які також полювали на птахів або харчувалися їхніми яйцями. Це припущення грунтується на тому, що велика частина останків птахів була знайдена на стоянках або в поселеннях людей. Мабуть, люди вживали їх в їжу. Крім того, вимирання, як правило, відбувалося невдовзі після прибуття людей на острови.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Нашестя пінгвінів біля станції «Академік Вернадський»: глобальне потепління змушує птахів змінювати звички

Раніше вчені з США провели нове дослідження, результати якого показують, що через глобальне потепління в Антарктиді королівські пінгвіни скоро опиняться на межі вимирання.