UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дерматолог провів аналіз сірої хвороби з "Гри престолів"

Досліднику вдалося знайти аналог хвороби.

Дерматолог Жюль Ліпофф проаналізував сіру хворобу – небезпечну хворобу, якою заразився Джорах Мормонт в серіалі "Гра престолів". Досліднику вдалося знайти прообраз інфекції, методи її поширення і лікування, повідомляє Vox.

За словами Ліпоффа, сіра хвороба є інфекційним захворюванням і більш небезпечна, ніж лихоманка Ебола. Вона поширюється через контакт зі шкірою, про випадки передачі повітряно-крапельним або статевим шляхом невідомо.

Швидше за все, збудниками сірої хвороби виступають віруси. Разом з тим, свою роль може грати і генетична схильність. Про це свідчить те, що Тіріон не захворів сірої хворобою та характер ушкоджень на обличчі принцеси Ширін.

За своєю природою і течією сіра хвороба більше схожа на віспу і сибірську виразку, ніж на чуму або проказу. У поєднанні з генетичною складовою найбільш близьке з відомих медицині захворювань - папіломавірус: при наявності у людини певних мутацій зараження вірусом може призвести до розвитку бородавчастої епідермодисплазії.

На основі цих даних, Ліпофф прийшов до висновку, що сіра хвороба – вірусне інфекційне захворювання, яке передається через шкіру і протікає повільно. Найбільше захворювання схоже на віспу або папіломовірусну інфекцію. При виділенні збудника можлива розробка вакцини (або магічних ритуалів, здатних зупинити поширення хвороби).

Перший епізод сьомого сезону "Гри престолів" був показаний на каналі НВО 16 липня. Він став найпопулярнішою прем'єрою серед усіх проектів каналу: його подивилися 16,1 мільйона осіб.