UA / RU
Підтримати ZN.ua

Датські вчені поставили рекорд швидкості передачі даних - 43 терабіта в секунду

Показник істотно перевищив попередній рекорд, встановлений в лабораторії Технологічного інституту Карлсруе в 2011 році. Тоді дослідникам вдалося передати дані по оптоволокну зі швидкістю 26 терабіт на секунду.

Вчені Датського технічного університету поставили новий світовий рекорд швидкості передачі даних по оптоволокну з допомогою одного лазерного передавача, пише журнал "Популярна механіка".

Дослідники використовували новий тип оптичного волокна, виробленого японським телекомунікаційним гігантом NTT. Це волокно відрізняється тим, що складається з семи світлопровідних серцевин, а не з однієї. В ході випробувань вченим вдалося досягти швидкості передачі в 43 терабіта на секунду (5,4 Тбайт/с). Цей показник суттєво перевищив попередній рекорд, встановлений у лабораторії Технологічного інституту Карлсруе в 2011 році. Тоді дослідникам вдалося передати дані по оптоволокну зі швидкістю 26 терабіт на секунду.

Досягнута данськими фахівцями швидкість дозволяє скопіювати файл об'ємом 1 гігабайт приблизно за 0,2 мілісекунди, а на повне копіювання 1 терабайта інформації піде приблизно 0,18 секунди.

Технологія, яку використовували датські вчені, передбачає використання всього одного лазерного передавача, що дозволяє говорити про те, що вона має шанси знайти практичне застосування в майбутньому, пише портал ExtremeTech. Зазначимо, що застосовуються зараз оптичні кабелі забезпечують передачу даних на швидкостях до 100 Гбіт в секунду, а новий стандарт швидкості в 1 Тбіт в секунду буде затверджений не раніше 2017 року.

Нагадаємо, що нещодавно фахівцям компанії Sisoft спільно з колегами з Мексиканського автономного технологічного інституту вдалося досягти рекордної швидкості передачі даних за допомогою світлової технології Li-Fi. В ході випробувань прототипи пристроїв з підтримкою Li-Fi успішно передавали різні дані на швидкості до 10 Гбіт в секунду. !zn

Читайте також:

Британські вчені досягли рекорду передачі даних за технологією Li-Fi

100 гігабіт на секунду: у Німеччині встановили рекорд швидкості бездротової передачі даних

NASA протестувало систему лазерного міжпланетного інтернету

Американці створять бездротовий інтернет, який буде передавати зі швидкістю 100 Gbps на відстань до 200 км