UA / RU
Підтримати ZN.ua

Далі буде гірше: вчені зробили невтішний прогноз про майбутнє Ель-Ніньо

Нинішні екстремальні події можуть стати нормою.

У майбутньому всі Ель-Ніньо можуть стати екстремальними

У майбутньому всі Ель-Ніньо можуть стати екстремальними

Екстремальні явища [blink title="Ель-Ніньо" headinfo="Ель-Ніньо - "]коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, що помітно впливає на клімат[/blink] в майбутньому можуть стати нормою через зміни клімату. А це, своєю чергою, зробить нормою екстремальні погодні явища.

Як повідомляє Live Science, під час сильних Ель-Ніньо західне узбережжя Південної Америки зазнає сильних дощів, які можуть призвести до повеней та зсувів, у той час як західні частини Тихого океану, такі як Індонезія та Австралія, переживають періоди посухи.

Читайте також: Аномальна спека в Україні: коли чекати на похолодання

Згідно з доповіддю Організації Об'єднаних Націй за 2023 рік, до 2100 року температура на Землі може перевищити показники доіндустріального рівня на 2,9 градуса за Цельсієм, якщо нинішні рівні викидів парникових газів не скоротяться.

Але нове дослідження показало, що якщо світ нагріється на 3,7 градуса Цельсія, 90% Ель-Ніньо конкуруватимуть із найсильнішими явищами в історії. Наприклад, з Ель-Ніньо 1997-98 років, що спричинило 23 тисячі смертей і завдало збитків у мільярди доларів через шторми, посух, повеней і спалахів захворювань, викликаних повенями.

"Якщо ми опинимося в стані, в якому кожне Ель-Ніньо є екстремальним Ель-Ніньо у східній частині Тихого океану, це матиме величезні соціально-економічні наслідки в Тихоокеанському регіоні", - заявив провідний автор дослідження Тобіас Байр.

Вплив зміни клімату на цикли Ель-Ніньо та Ла-Нінья обговорюється. Ранні моделі припускали, що світ, що нагрівається, може опинитися в перманентному стані Ель-Ніньо, при якому пасати, що дмуть навколо екватора, слабшають, а води східної частини Тихого океану стають теплішими.

Потепління ж океану дуже впливає на клімат. Тепло від води потрапляє до атмосфери, підвищуючи середню глобальну температуру. Реактивний потік над Північною Америкою рухається на південь, висушуючи північно-західну частину Тихого океану та викликаючи збільшення кількості опадів у південній частині США. З одними з найсерйозніших наслідків стикаються країни Південної півкулі. Так, у Південній Америці спостерігаються сильні опади, а на протилежній частині Тихого океану – посуха та лісові пожежі.

Але не всі вчені погоджуються з тим, що зміни клімату призведуть до постійного Ель-Ніньо. Байр та його колеги використовували кліматичну модель, яка особливо добре відображає складні закономірності циклу Ель-Ніньо/Ла-Нінья. Вони виявили, що потепління викликає не постійне явище Ель-Ніньо, а скоріше сильніші і частіші явища Ель-Ніньо.

Згідно з цією моделлю, в існуючих умовах спостерігається вісім або дев'ять екстремальних явищ Ель-Ніньо за сторіччя. Але при потеплінні на 3,7 градуса Цельсія це число зросте до 26. При цьому 90,4% Ель-Ніньо будуть екстремальними за сьогоднішніми мірками. Це буде пов'язано з дуже теплими умовами у східній частині моря над екватором.

Варто зазначити, що у дослідженні використовувалася лише одна модель. Водночас воно порушує важливе питання про те, чи є Ель-Ніньо переломним фактором у змінах клімату. Переломні точки клімату - це умови, які швидко змінюються в нових кліматичних умовах, але не можуть легко повернутися назад, якщо температура знову знизиться.

Раніше вчені заявили про те, що викопне паливо, яке ми спалюємо сьогодні, завтра може стати смертним вироком для багатьох людей. Аналіз 180 статей, присвячених смертності від змін клімату, показав, що в найближче століття від кліматичних катастроф може загинути щонайменше мільярд людей.