UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чоловік, паралізований через травму спинного мозку, показав дивовижні успіхи

Чоловік, паралізований через травму спинного мозку, показав дивовижні успіхи

Neuralink розповіла про другого пацієнта, якому імплантували у мозок чіп, розроблений компанією. Колишній автомеханік Алекс, паралізований через травму спинного мозку, який пройшов цю операцію в липні, показав дивовижні успіхи. Чоловіка було виписано з лікарні вже наступного дня, а після підключення до комп'ютера він навчився керувати курсором силою думки.

Читайте також: Перший пацієнт із чіпом Neuralink почав обігравати своїх друзів у ігри

Тепер він освоює ігри та 3D-моделювання, мріючи повернутися до улюбленої роботи автомеханіка. На другий день роботи з комп'ютером Алекс вже зумів спроектувати в програмі кріплення для свого зарядного пристрою Neuralink, яке потім було надруковано на 3D-принтері.

Про перебіг експерименту розповіла Медуза.

Але найцікавіше — тепер пацієнт може грати в Counter-Strike, одночасно переміщаючись картою і дивлячись на всі боки. Раніше він використовував для цього спеціальний контролер Quadstick, який потрібно тримати в роті. Цим пристроєм можна керувати, роблячи ковток, видихаючи та змінюючи положення губ. Однак контролер не дозволяє рухатися і прицілюватися одночасно - це два різні процеси, між якими потрібно перемикатися.

Цей недолік вдалося усунути, задіявши Quadstick і у зв'язці. Судячи з опису, чіп використовується для управління прицілом і дозволяє Алексу дивитися на всі боки, а контролер у роті — для переміщення та інших дій.

«Просто бігати так приємно, тому що я можу дивитися на всі боки і мені не потрібно рухати Quadstick ліворуч і праворуч… Я можу [думати, куди] дивитися, і він переміщається туди, куди я хочу. Це божевілля, - наводять дослідники слова пацієнта. - Link – це великий крок для мене на шляху до здобуття свободи та незалежності».

За словами представників Neuralink, вони продовжать працювати з Алексом, розширюючи список доступних йому можливостей у взаємодії з комп'ютером. Наприклад, співробітники компанії працюють над зіставленням рухів з різними типами кліків мишкою.

Читайте також: Компанія-конкурент Neuralink набирає добровольців для масштабного дослідження

Розробники впевнені, що у майбутньому проект Neuralink не тільки допоможе відновити «цифрову автономію» для людей, які не можуть використовувати кінцівки, але й дозволить повернути здатність спілкуватися людям із захворюваннями нервової системи, такими як бічний аміотрофічний склероз.