UA / RU
Підтримати ZN.ua

Число відомих планет за межами Сонячної системи перевищило одну тисячу

Перша планета іншої зірки була відкрита менше 30 років тому - "первісток" був знайдений в 1991 році у нейтронної зірки PSR 1257+12. З тих пір у астрономів з'явилися високоефективні способи пошуку позасонячних планет.

Число планет біля інших зірок, відомих астрономам, досягло 1 тисячі - кількість підтверджених екзопланет у європейському каталозі, який підтримують вчені Паризької обсерваторії, у вівторок, 22 жовтня склало 1010.

Ще в понеділок у каталозі було 999 планет, однак сьогодні в ньому з'явилося одразу 11 нових об'єктів, відкритих учасниками проекту WASP. Тепер астрономи налічують 770 планетних систем, з яких 169 мають дві і більше планет.

Перша планета іншої зірки була відкрита менше 30 років тому - "первісток" був знайдений у 1991 році у нейтронної зірки PSR 1257+12. З тих пір у астрономів з'явилися високоефективні способи пошуку позасонячних планет, були запущені спеціалізовані космічні телескопи, такі як "Кеплер" і CoRoT, були відкриті нові для нас типи планет, зокрема, "гарячі юпітери", а також планети, близькі за своїми параметрами до Землі.

Разом з тим, вчені кажуть, що не можна точно назвати кількість відкритих екзопланет, більше того, різні каталоги видають різне їх число. Якщо європейський каталог налічує 1010 планет, то екзопланетний сайт НАСА - тільки 919.

"Не існує загальноприйнятого визначення, що таке планета, і навіть якби було прийнято таке визначення, засноване на числових критеріях (наприклад, маса), то для деяких об'єктів ці значення мають надто велику невизначеність. Минулий досвід показує, що в деяких випадках об'єкти, оголошені планетами, виявлялися артефактами або маломасивними зірками", - говорить Жан Шнейдер з Паризької обсерваторії.

Вчені згодні, що можна говорити, що кількість екзопланет досягла близько 1 тисячі", і цю подію можна використовувати в освітніх і популяризаторских цілях. !zn

Читайте також:

Астрономи знайшли планету, яку освітлюють чотири сонця

Вчені отримали нові докази "космічної" теорії зародження життя на Землі

У Плутона може виявитися в два рази більше супутників, ніж відомо

Астрономи дізналися, звідки з'явилися зірки у 300 разів більші від Сонця