UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чайний гриб виявився здатним вижити в марсіанських умовах

Вчені вважають, що целюлоза може бути біомаркером позаземного життя.

Міжнародна група вчених за участю дослідників з Геттінгенського університету провела експеримент, у рамках якого намагалася з'ясувати, чи може чайний гриб вижити в умовах Марса. Виявилося, що може хоч і не повністю, повідомляє Science Daily.

Чайний гриб (камбуча) – це напій, який виробляється шляхом ферментації зацукрованого чаю чайним грибом, симбіотичною культурою бактерій та дріжджів. Вчені відтворили марсіанське середовище у лабораторних умовах. Це середовище зруйнувало мікробну екологію гриба, але вижили бактерії, які виробляють целюлозу.

Читайте також: Марсохід Curiosity виявив дивні «стовпи» на Червоній планеті

Ці результати показали, що, ймовірно, целюлоза, вироблена бактеріями, відповідає за їхнє виживання у позаземних умовах. Крім того, це свідчить про те, що целюлоза може бути біомаркером позаземного життя, а мембрани чи плівка на основі целюлози – біоматеріалом для захисту життя та виробництва споживчих товарів у поселеннях на інших планетах.

Ще одним цікавим аспектом цього експерименту може бути розробка нової системи доставки ліків, наприклад, для їх використання в космосі. Крім того, вчені з'ясували, що кількість генів стійкості до антибіотиків та металів у цих культурах збільшилася. Це означає, що вони можуть вижити, незважаючи на вплив антибіотиків або металів на них.

Це вже не перше дослідження, присвячене поведінці чайного гриба у космосі. У 2014 році було проведено експеримент у рамках проєкту Biology and Mars Experiment за підтримки Європейського космічного агентства, тоді чайний гриб відправили на МКС. Мета полягала в тому, щоб дізнатися більше про надійність целюлози як біомаркера, геномної архітектури чайного гриба та її поведінки у позаземних умовах. Після 1,5 року у змодельованих марсіанських умовах поза МКС зразки було реактивовано Землі і вони культивувалися ще з 2,5 року.

Раніше американські вчені заявили про те, що умови під поверхнею Марса можуть підходити для існування мікробного життя. Для того, щоб дійти таких висновків, дослідники вивчили склад марсіанських метеоритів, які падали на Землю.