UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британські вчені розкрили таємницю обертання давньоєгипетської статуетки

Працівники музею вже були готові звернутися до Індіани Джонса, щоб вигнати прокляття духа з єгипетської статуетки. Але британський інженер Стів Гослін вирішив знайти пояснення за допомогою техніки.

Одна з чотирьох древніх єгипетських статуеток у Манчестерському музеї здійснювала нез'ясовні обертання, таємницю яких, у кінці-кінців, було розкрито, пише газета Le Figaro.

Протягом 6 місяців вражаючі факти і дивовижне відео наводили на думку про втручання духів. Але британські вчені все ж віддали перевагу земним поясненням.

"Одного разу я помітив, що статуетка повернулася". З такою заявою виступив зберігач Манчестерського музею Кемпбелл Прайс. "Я поставив її на місце. Але наступного дня вона знову повернулася. Було встановлено камеру, і на відео при прискореному відтворенні було чітко видно, що статуетка обертається". Божественне втручання, надприродні причини, наукові пояснення, прийоми для залучення туристів? Було висловлено численні припущення, але таємниця залишалася нерозкритою", - йдеться в статті.

"Дух Неб-Сену оселився у статуетці, створеній чотири тисячі років тому? Протягом шести місяців загадку обговорювали в різних ЗМІ. На відео дійсно видно, що 25-сантиметрова реліквія здійснює обертання на 180 градусів, удень, без допомоги третіх сил, перебуваючи у вітрині за товстим склом. Більше того, три інші статуетки не здійснювали ніяких рухів", - повідомляє видання.

Історія дуже нагадувала сюжет фільму "Ніч у музеї", коли експонати музею вночі оживали. Працівники музею вже були готові звернутися до Індіани Джонса, щоб вигнати прокляття духа з єгипетської статуетки. Але британський інженер Стів Гослін вирішив знайти пояснення за допомогою техніки. Сцену обертання фігурки знову було записано на відео, і після ретельного аналізу запису інженер прийшов до наступного висновку: статуетка почала обертатися о 7 годині ранку і закінчила рух після того, як двері музею було зачинено. Очевидно, рух фігурки - наслідок денних вібрацій, причиною яких є рух автомобільного транспорту в районі музею і кроки відвідувачів музею, а зовсім не втручання якихось древніх духів.

Для Стіва Гослина відповідь проста: "Основа фігурки опукла, тому вона чутлива до вібрацій, на відміну від інших статуеток з плоскою основою".

"Це нова перемога науки над вченням про надприродні феномени. Таємницю розгадано. Консультація доктора Джонса не потрібна", - підсумовує видання. !zn

Читайте також:

Британські вчені встановили, що Тутанхамон загинув під колесами колісниці

Британські вчені за допомогою суперкомп'ютера відновили ходу динозаврів

Британські вчені довели, що на Альбіоні жаб стали їсти раніше за французів