UA / RU
Підтримати ZN.ua

Біологи виявили ящірок, яких не бачили більше 100 років

Досі носорогі дракони були відомі лише по примірнику, який потрапив у музей в кінці ХІХ століття.

Індонезійські вчені виявили носорогих драконів – ящірок, які досі були відомі лише по музейного експонату, і яких не бачили більше 100 років. Як повідомляє Naked science, вчені провели зйомку і вивчили поведінку рептилії, а потім відпустили її на волю.

Загадкових ящірок привіз у Європу італійський банкір, зоолог, ботанік і антрополог Еліо Модільяні. Між 1886 і 1894 роком він здійснив експедиції на Суматру і найменш вивчені острови Індонезії. Він зібрав таку кількість екзотичного матеріалу, що п'ять видів рептилій і земноводних названі в його честь.

Одним з них стали ящірки Модільяні (Harpesaurus modiglianii), або носорогі дракони. Вони були описані вченими лише після його смерті, у 1933 році, на основі примірника, що зберігся у музеї Генуї. Відтоді ніхто їх жодного разу не бачив - аж до самого недавнього часу. У 2018-му на березі заповненої водою вулканічної кальдери на Суматрі було виявлено тільце мертвої ящірки Модільяні з характерним "рогом" на мордочці.

Тепер же індонезійські вчені вирушили в експедицію, щоб знайти живу рептилію. Їм вдалося знайти ящірку Модільяні, яка спала на невисокій гілці. У порівнянні з блідим примірником, який зберігся ще від самого Модільяні, жива ящірка демонструвала яскраво-зелене забарвлення, що служить добрим камуфляжем серед місцевої рослинності. Тим не менш ретельне зіставлення підтвердило, що і старовинний зразок, і знайдена в 2018 році тушка, і помічені пізніше живі ящірки - представники одного і того ж виду носорогих драконів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Перші тварини Землі виявилися пов'язані одна з одною нитками

Раніше група вчених під керівництвом дослідників з Каліфорнійського університету в Ріверсайді виявили істоту, що була спільним предком усіх відомих на сьогоднішній день тварин, включаючи людину. Схожа на черв'яка істота жила на Землі близько 555 мільйонів років тому.