UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусів хочуть змусити платити за Skype і Viber - ЗМІ

Мінзв'язку Білорусі має намір змусити Skype або Viber відраховувати гроші на розвиток інтернет-комунікацій в країні

Міністр зв'язку Білорусі Сергій Попков повідомив журналістам про свій намір запропонувати уряду змусити безкоштовні VoIP-сервіси, наприклад, Skype або Viber, поділитися частиною прибутків з білоруською державою. Про це пише Deutsche Welle.

"Ми розуміємо, що поверх мережевих ресурсів, створених "Белтелекомом", стільниковими операторами, що працюють технології Skype, Viber і інші, оператори яких не вкладають ні одного цента в розвиток технологій всередині республіки... Ми будемо пропонувати уряду інструменти монетизації цих послуг, щоб оператори цих послуг ділилися доходами для розвитку мережі", - сказав міністр.

Сергій Попков з посиланням на неназваних закордонних аналітиків сказав, що такі оператори створюють надлишковий трафік, причому, 1% користувачів використовують ресурс інтернет-шлюзу на 50%.

Редактор інтернет-видання Electroname.com Федір Павлюченко в інтерв'ю DW сказав, що багато хто сприйняв заяву міністра зв'язку як жарт.

"Є відчуття, що білоруські чиновники змагаються у спробах запропонувати найбільш абсурдну ідею щодо наповнення бюджету. На жаль, ідея цілком реалізовується. Аналогічні ідеї з'являлися в багатьох країнах. Так, в Росії ініціаторами виступили самі мобільні оператори. Пропонувалося окремо тарифікувати VoIP-трафік. Саме така реалізація можлива і в Білорусі", - вважає Федір Павлюченко.

Якщо це буде реалізовано, то це буде порушенням принципу мережевої нейтральності (net neutrality), згідно з яким забороняється надавати пільгові (або, навпаки, більш дорогі) тарифи на доступ до тих чи інших інтернет-ресурсів. В даному випадку мова йде про введення плати за користування, серед іншого, безкоштовними сервісами.

Читайте також: Розробники представили альтернативу месенджеру Skype

Восени минулого року Угорщину захлеснула друга хвиля масових демонстрацій проти урядової ініціативи ввести податок за користування інтернетом. На вулиці угорських міст вийшли десятки тисяч людей.

Передбачалося, що за кожен скачаний або завантажений гігабайт інтернет-трафіку з користувачів повинні стягувати 150 форинтів (приблизно 0,6 долара), причому займатися цим повинні будуть інтернет-провайдери. Таким чином планувалося скоротити дефіцит бюджету та залучити не менше 20 млрд форинтів (близько 83 млн доларів).

Влада Угорщини передумали вводити податок на інтернет через протести.