UA / RU
Підтримати ZN.ua

Біля узбережжя Греції знайшли субмарину, що затонула під час Другої світової війни

Її зникнення було загадкою упродовж 80 років.

Підводний човен затонув 80 років тому

Підводний човен затонув 80 років тому

Мисливці за аваріями корабля виявили біля узбережжя Греції уламки британського підводного човна, який затонув у 1943 році. Тим самим вони змогли розкрити таємницю її зникнення, повідомляє Live Science.

Субмарина HMS Trooper, позначена як N91, зникла під час виконання секретної місії на початку жовтня 1943 по висадці трьох грецьких агентів опору на Каламосі, острові на західному узбережжі Греції. Після цього підводний човен мав патрулювати Егейське море, в якому, як стало відомо пізніше, німецькі військові встановили міни.

Читайте також: Зв'язували з Атлантидою: вчені піднімуть із дна корабель із цінним металом на борту

Підводний човен позначили як зниклий безвісти, як і 64 членів його екіпажу, після того, як він не прибув до Бейруту 17 жовтня 1943 року.

Тепер дослідники під керівництвом грецького експерта з підводного плавання Костаса Токтарідеса виявили уламки Trooper на північ від центрального острова Егейського моря Донуса в регіоні, відомому як Ікарійське море, яке потерпає від поганої погоди.

«Ікарійське море — одне з найскладніших морів із сильними вітрами, хвилями та сильними підводними течіями. Однак постійні та завзяті дослідження дали свої плоди», - сказав Токтарідес

За його словами, попередні 14 досліджень не змогли виявити уламки HMS Trooper, тому що вони шукали надто далеко на сході, де, як повідомляється, субмарина була помічена 14 жовтня 1943 року.

Токтарідес та інші дослідники вивчили військові звіти та визначили, що HMS Trooper могла затонути у жовтні 1943 року недалеко окупованих грецьких островів на захід від цього району. Їхнє припущення виявилося вірним, і вони знайшли уламки HMS Trooper.

Спочатку уламки субмарини знайшли за допомогою бортового гідролокатора, який створює докладну карту морського дна за допомогою відображення звукових імпульсів; а потім досліджено за допомогою дистанційно керованого апарату Super Achille.

Підводний човен лежить на глибині 235 метрів. Він розділений на три частини – ніс, середину та корму – через сильний вибух. Ймовірно, це підтверджує припущення, що субмарина затонула після зіткнення з міною.

Крім того, виявлення уламків свідчить про те, що повідомлення, що човен бачили 14 жовтня 1943, було невірним. Ймовірно, це був інший британський підводний човен того ж класу.

Раніше вчені за допомогою підводних роботів виявили уламки корабля, який називають «привидом Тихого океану». Це єдиний есмінець ВМС США, захоплений японцями під час Другої світової війни.