UA / RU
Підтримати ZN.ua

Біля двох протозірок помітили етанол та мурашину кислоту

Та інші органічні елементи.

Що спільного між мурашиними укусами, оцтом та коктейлем маргарита? Відповідь – хімічні інгредієнти, які космічний телескоп James Webb виявив навколо двох молодих протозірок IRAS 2A та IRAS 23385, пише американське космічне агентство NASA.

Міжнародна група астрономів за допомогою приладу MIRI, розміщеного на телескопі, виявила цілу низку крижаних сполук, що складаються зі складних органічних молекул, таких як етанол (спирт) та, ймовірно, оцтова кислота (інгредієнт оцту).

Також вчені виявили мурашину кислоту (яка викликає печіння, як укус мурашки), метан, формальдегід та діоксид сірки. Дослідження показують, що сірковмісні сполуки, такі як діоксид сірки, відігравали важливу роль у стимулюванні метаболічних реакцій на молодій Землі.

Читайте також: У Китаї створили "найпотужніший у світі" звуковий лазер

Хоча планети навколо досліджених зірок ще не сформувалися, ці та інші молекули, виявлені "Веббом", є ключовими інгредієнтами для створення потенційно придатних для життя світів, підкреслюють у космічному агентстві.

Нагадаємо, за інформацією астрономів, 2024 року на небі з'явиться нова зірка – спалах можна буде побачити неозброєним оком.