UA / RU
Підтримати ZN.ua

Біля берегів Сицилії виявлено три нові підводні вулкани

Висота вулканів оцінюється у 150 метрів.

Вчені з кількох університетів, розташованих у всьому світі, заявили про виявлення біля південно-західному узбережжі Сицилії трьох підводних вулканів. За їхніми словами, ширина виявлених вулканів становить мінімум шість кілометрів, а висота - 150 метрів над оточуючим дном моря, повідомляє The Guardian.

Вони приєднуються до серії інших вулканічних конусів, виявлених у 2019 році Національним інститутом океанографії та експериментальної геофізики (OGS) у морській зоні між Мадзара-дель-Валло у сицилійській провінції Трапані та Шаккою, містом в Агрідженто.

Читайте також: Вчені знайшли у Баренцевому морі рідкісний підводний вулкан

«Ми вважаємо, що це дуже важливе відкриття, бо воно проливає світло на незвідане морське дно. Судноплавство Середземним морем проводилося протягом тисячоліть, але, як це не дивно, ми дуже мало знаємо про його морське дно», - заявив один з учених, які зробили відкриття, Даріо Сівіле.

За його словами, дослідники також зібрали зразки гірських порід, включаючи відкладення лави, аналіз яких проведуть у найближчі місяці.

Вчений також додав, що групі вдалося зафіксувати гідротермальну активність у регіоні, але поки що рано говорити, активні ці вулкани, чи ні. Щоб визначити це, потрібний аналіз зібраних порід.

Водночас, за словами керівника експедиції Аарона Мікаллефа з Дослідницького інституту Акваріума Монтерей-Бей, найімовірніше вулкани не активні.

Вченим також вдалося знайти уламки корабля розмірами 110 на 17 метрів, які знаходилися на глибині 110 метрів на так званому Безіменному березі, приблизно на півдорозі між вулканічним островом Ліноза та Сицилією. За словами Сівіле, зараз про цю аварію корабля нічого невідомо, тому вчені не знають, як її датувати.

Раніше вчені заявили про те, що давно сплячий супервулкан, який знаходиться в Італії, незабаром може прокинутися. І наслідки його виверження будуть катастрофічними.