UA / RU
Підтримати ZN.ua

Біля берегів Каліфорнії виявили уламки «корабля-привида Тихого океану»

Його затопили після Другої світової війни.

Есмінець затопили 1946 року

Есмінець затопили 1946 року

Вчені за допомогою підводних роботів виявили уламки корабля, який називають привидом Тихого океану. Це єдиний есмінець ВМС США, захоплений японцями під час Другої світової війни, повідомляє New York Times.

Зазначається, що корабель виявили на глибині близько 1066 метрів біля узбережжя Каліфорнії. Корабель відомий як USS Stewart або DD-224, він лежить на дні вод, які входять до складу Національного морського заповідника Cordell Bank.

Читайте також: Вчені знайшли три затонулих корабля часів «забутої битви» Другої світової війни

Вченим удалося отримати фотографії корабля. За їхніми словами, незважаючи на те, що він десятиліття лежить на морському дні і став домом для губок та крабів, есмінець завдовжки 95 метрів практично не постраждав і залишається у вертикальному положенні.

"Такий рівень збереженості винятковий для судна його віку і робить його потенційно одним зі зразків есмінця ВМС США, що найбільш добре збереглися, з відомих", - заявила Марія Браун, суперінтендант національних морських заповідників Cordell Bank і Greater Farallones.

Під час дослідження морського дна використовувалися безпілотні апарати компанії Ocean Infinity, яка володіє найбільшим у світі парком подібних пристроїв. Ці роботизовані флоти також виявляються безцінними для морських археологів. У 2020 році Ocean Infinity допомогла знайти уламки USS Nevada. У 2022 році компанія також зробила внесок у повторне відкриття Endurance, який затонув під час експедиції Ернеста Шеклтона в 1915 році.

Після того, як DD-224 був затоплений і кинутий у водах Яви в 1942 році, японські війська підняли його, щоб використати для супроводу своїх військово-морських конвоїв. Пілоти союзників повідомили про те, що побачили один із власних кораблів глибоко в тилу ворога.

Після того, як DD-224 був піднятий, американський екіпаж, який повернув його додому, вважав за краще назвати судно RAMP-224, від абревіатури Recovered Allied Military Personnel («Повернутий військовий персонал союзників»), термін, який тоді використовувався для позначення звільнених військовополонених.

В якості символічного прощання з судном після його повоєнного відновлення ВМС США знову ввели в дію DD-224, відбуксували його до Каліфорнії, а потім 24 травня 1946 року затопили.

«Уся історія цього корабля насправді була виключно добре задокументована. Єдине, чого ми не мали в цій історії, — як він виглядає сьогодні?», - сказав Расс Метьюз, президент некомерційної організації Air/Sea Heritage Foundation і член команди дослідників.

Нагадаємо, минулого року чоловік і його дочка, які вирушили на рибалку, виявили в озері Мічиган уламки корабля, який зазнав аварії в 1871 році.