UA / RU
Підтримати ZN.ua

Біля берегів Австралії виявили новий гігантський кораловий риф

Це перше подібне відкриття за 120 років.

У північній частині Великого Бар'єрного рифа вчені виявили новий кораловий риф висотою пів кілометра. Це перше подібне відкриття за 120 років, повідомляє ВВС.

Риф вищий, ніж Емпайр-Стейт-Білдінг в Нью-Йорку і вежі-близнюки Петронас в Куала-Лумпурі. Виявити величезний кораловий риф, відокремлений від Великого Бар'єрного рифа, вдалося під час річної місії. Вчені проводили тривимірне картування морського дна в цьому районі.

Команда на борту дослідницького судна, що належить Інституту океану Шмідта, некомерційній групі, що базується в Каліфорнії, використовувала для дослідження рифу підводного робота під назвою SuBastian. Він транслював в прямому ефірі відео цього відкриття і передавав його на YouTube.

"Виявлення нового рифу висотою пів кілометра біля берегів мису Йорк в добре відомому Великому бар'єрному рифі показує, наскільки загадковий світ біля нашого узбережжя", - заявила виконавчий директор інституту Джотіка Вірмані.

Риф стоїть на океанському дні біля узбережжя Квінсленда, але є відокремленим, тобто, не є частиною основного корпусу Великого Бар'єрного рифа. Його форма нагадує лопать, шириною 1,5 кілометра і заввишки 500 метрів. Найвища точка рифа розташовується на глибині всього 40 метрів від поверхні води.

Риф - це останнє відкриття дослідників з Інституту океану Шмідта під час їхньої річної експедиції з дослідження океану навколо Австралії. В інституті заявили, що виявили 30 нових видів, в тому числі "найдовшу зафіксовану морську істоту" - 45-метрову сифонофору, знайдену в квітні в каньйоні біля узбережжя Західної Австралії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Забруднення води призводить до руйнування імунної системи коралів

Раніше вчені з Університету Тасманії досліджували Великий Бар'єрний риф після масового знебарвлення коралів у 2016 році і встановили, що ушкодження виявилися не такими значними, як передбачалося, але різні частини рифу по-різному відреагували на аномально теплу воду.