UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бельгієць створив програму для тролінгу політиків

Він хоче звернути увагу на ризик зловживання штучним інтелектом при надмірному спостереженні.

Бельгійський розробник Дріс Депуртер створив технологію штучного інтелекту, яка відстежує, скільки разів політики відволікаються на телефон під час роботи, повідомляє "Новое время".

Усі відео засідань бельгіського парламенту транслюються у YouTube, тому кожен може самостійно перевірити як часто політики заглядають у мобільний. Депуртер зазначив, що коли починається пряма трансляція, програма шукає телефони в руках і намагється розпізнати політика.

Після того, як програма встановлює особу політика, система автоматично знаходить його у соцмережах Twitter чи Instagram та відмічає на відео. 

Програмне забезпечення Дріс Депуртер написав на мові Python, яку використовує штучний інтелект для ідентифікації телефонів на відео та розпізнавання обличч політиків. 

Однак основна мета розробника - це не ловити політиків на тому, що вони використовують телефони, а навпаки привернути їхню увагу до можливих ризиків зловживання штучним інтелектом при спостереженні за людьми.  Депуртер додав, що коли законодавці стають мішенню, то їх легше змусити звернути увагу на цю проблему. 

Читайте також: Штучний інтелект допоміг розкрити таємницю Сувоїв Мертвого моря

Нагадаємо, українських депутатів неодноразово ловили на листуванні під час роботи у Верховій Раді. Так, у секс-скандал потрапив депутат від "Слуги народу" Богдан Яременко, який перебуваючи на роботі домовлявся про купівлю секс-послуг. Але він потім сказав, що це був фейк, аби підловити журналістів. Ще один "слуга народу" попався на листуванні у сесійній залі. Це був народний депутат Олександр Завитневич, який спілкувався з однією з помічниць президента Володимира Зеленського. Наступною спіймали на переписці Юлію Тимошенко. Вона допомвлялась про зустріч з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком. Помітили і народного депутата з фракції "Опозиційна платформа - За життя" Сергія Дунаєва, який у Раді домовлявся про фіктивний тендер. Також депутатка від "Слуги народу" Анна Колісник писала комусь повідомлення про те, що час їхати з країни.