UA / RU
Підтримати ZN.ua

Атаки української IT-армії залишили росіян без алкоголю на травневі свята

Не працювала система обліку алкоголю країни-окупанта.

Російські виробники та дистрибутори алкоголю на початку травня не змогли відвантажити свою продукцію через масштабний збій у Єдиній державній автоматизованій інформсистемі обліку алкоголю (ЄДАІС), повідомляють росЗМІ. І це на травневі свята, які у країні-агресорі традиційно супроводжуються прийомом спиртних напоїв.

Читайте також: Одним з напрямків атак російських хакерів є доступ до особистих телефонів та комп'ютерів українців

ЄДАІС – це основа обліку виробництва та обороту алкогольної продукції Росії. Її використовують усі учасники ринку, які провадять свою діяльність легально. Збій у роботі системи, ймовірно, стався через масштабну DDoS-атаку.

Атаки на систему розпочалися 2 травня. У компанії Ladoga із цим зіткнулися 3 травня, у виноторговій компанії Fort – 4 травня. Через збій заводи не могли прийняти цистерни зі спиртом, а магазини та дистрибутори – отримати готову продукцію, яка вже була доставлена до них.

Про причетність до збою ЄДАІС заявила "команда ентузіастів кібербезпеки" Disbalanser, яка підтримує Україну. Оголошення з закликом атакувати сервери системи також публікувала IT-армія України.

Нагадаємо, з 25 квітня до 1 травня українська IT-армія атакувала понад 190 російських ресурсів. Серед них, зокрема, система подання електронної звітності.