UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи знайшли сліди надпотужного вибуху в центрі Галактики

За оцінками вчених, спалах тривав близько 300 тисяч років, а його сумарна енергія склала 10^48 джоулів, що в сотні трильйонів разів більше енергії, яку висвітлює Сонце за рік. Проте на Землі, де в цей період царювали мамонти, цей спалах швидше за все ніяк не позначилася, більш того, він був би ледь помітним.

Астрофізики з'ясували, що 2 мільйони років тому в центрі нашої Галактики, де перебуває надмасивна чорна діра, стався жахливий вибух - його сліди були виявлені в гігантському хмарі газу, Магеллановому потоці, по сусідству з нашою зоряною системою, йдеться в статті, прийнятій до друку в Astrophysical Journal.

Прояви надмасивних чорних дір виявлені в центрі багатьох галактик, їх маса може досягати 18 мільярдів мас Сонця (це маса самої важкої надмасивної чорної діри в квазарі OJ 287, знаходиться в 3,5 мільярда світлових років від нас). Вчені вважають, що в центрі нашої Галактики теж є така чорна діра, яка проявляє себе радіохвилями, інфрачервоними, рентгенівськими та гамма-випромінюванням. Цей джерело відомий як Стрілець А*.

Інтенсивність випромінювання посилюється, коли чорна діра поглинає хмари газу, але в останні десятиліття були отримані вказівки на те, що в минулому центр Чумацького шляху стрясали куди більш потужні катаклізми.

Джосс Бленд-Хоуфорн з університету Сіднея і його колеги з'ясували, коли це відбулось востаннє. Вони досліджували Магелланова потік - гігантський газовий "перешийок", що зв'язує найближчих сусідів нашої галактики - Велике і Мале Магеллановы хмари. Вивчаючи світіння цього потоку, вчені виявили, що газ випромінює несподівано багато енергії в ультрафіолетовій області спектру. Оскільки випромінювання зірок ні зараз, ні в минулому не може бути причиною такого зміщення, то найбільш підходящим кандидатом на джерело збурень була визнана надпотужний спалах поблизу надмасивної чорної діри в центрі Чумацького шляху.

"Це вказує на колосальний вибух в центрі нашої галактики", - зазначив співавтор дослідження Філіп Мелоні з університету Колорадо.

За оцінками вчених, спалах тривала близько 300 тисяч років, а її сумарна енергія склала 10^48 джоулів, що в сотні трильйонів разів більше енергії, яку висвітлює Сонце за рік. Проте на Землі, де в цей період царювали мамонти, ця спалах швидше за все ніяк не позначилася, більш того, вона була б ледь помітною.

"Ми вважаємо, що цей спалах був ледь видима з Землі, вона була приблизно в 10 разів менш яскравою, ніж повний Місяць. Це виглядало, ймовірно, як тьмяне мерехтіння в напрямку центру галактики. Використовуючи телескоп, можна було б простежити за подією. Але без нього... Людське око дуже слабкий, в даному випадку", - сказав РІА Новини співавтор дослідження Грег Медсен з Кембриджського університету.

Астроном не вважає, що спалах якось пошкодила б життя на Землі.

"Вона породила б значну кількість радіації, гамма-променів, рентгенівських променів, але епіцентр знаходиться так далеко, що практично все це випромінювання буде поглинено матерією, яка знаходиться між нами і центром галактики. Можна сказати, що спалах не вплинуло на земне життя", - сказав учений.

Він і його колеги вважають, що незабаром у центрі Галактики може відбутися нова спалах, коли до чорної діри підійде газова хмара G2.

"Ми думаємо, що воно впаде (у чорну діру) у наступному році. Воно (хмара) маленьке, але ми очікуємо феєрверку", - зазначив Бленд-Хоуфорн. !zn

Читайте також:

Астрофізики створили карту рухів ближнього космосу

Великий адронний колайдер вловив новий слід таємничого антиречовини

Вчені повідомили про виявлення темної матерії

Ожиревшим жителів Дубая будуть платити золотом за скинуті кілограми