UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи знайшли гігантський зоряний кластер недалеко від Сонячної системи

Вік кластера становить 75 мільйонів років.

Астрономи виявили гігантське зоряне скупчення відносно недалеко від Сонячної системи. Як повідомляє Science alert, скупчення «Вальпараїсо-1», вік якого оцінюється в 75 мільйонів років, на момент виникнення начитувало приблизно 10 тисяч зірок сонячної маси.

Скупчення знаходиться на відстані всього семи тисяч світлових років від Сонця, деякі з його зірок достатньо яскраві, щоб його можна було розглянути за допомогою аматорських телескопів. Але навіть незважаючи на це, воно якимось чином уникало уваги астрономів до цього моменту.

За словами астрономів, їм нарешті вдалося знайти свідчення існування масивного розсіяного скупчення середнього віку для зірок. Це означає, що «загублена ланка» еволюції розсіяних скупчень могла уникати уваги вчених досить легко.

Один з авторів дослідження Рікардо Дорда зазначає, що «Вальпараїсо-1» відрізняється від усіх скупчень, які вчені знаходили досі, тому так легко уникало уваги.

Розсіяні кластери - це групи зірок, які народилися з однієї хмари газу і пилу. Вони всі приблизно одного віку і схожі за складом, а також рухаються разом по своїй материнській галактиці. Виявляти такі скупчення доволі складно через відстань до зірок Чумацького Шляху і орбіти галактик.

Але, навіть не дивлячись на це, відсутність масивних розсіяних кластерів зірок середнього віку масою понад 10 тисяч сонячних, ставила астрономів в глухий кут. Астрономи виявляли молодші кластери, віком близько 25 мільйонів років, і більш старі - вік яких обчислювався мільярдами років, але «сполучної ланки» між ними не було.

У ході ж нового дослідження вчені скористалися даними телескопа Gaia, який протягом останніх декількох років вивчає Чумацький Шлях. Отримані дані включають в себе не тільки положення зірок у нашій галактиці, але і їхній рух. Виявилося, що всі зірки «Вальпараїсо-1» рухаються разом навколо центру Чумацького Шляху.

Прийнявши це до уваги, астрономи скористалися даними інших телескопів, щоб вивчити особливості зоряного населення скупчення на прикладі вибірки з 1047 світил. Приблизно 180 з них виявилися зірками спектрального класу В. Це дуже гарячі світила, маса яких перевищує сонячну у 2-20 разів. Вони «живуть» приблизно 10-100 мільйонів років, що дуже мало для зірки. Більшість же зірок були червоними гігантами - останнім етапом еволюції світила, після якого вони вибухають, вичерпавши водень.

Відкриття вчених означає, що у Всесвіті може існувати набагато більше розсіяних скупчень, вони просто залишаються непоміченими через свою порівняно розріджену структуру.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи припустили існування підводних вулканів на супутнику Юпітера

Раніше астрономи з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі заявили про те, що частина зірок надщільного скупчення, яке оточує чорну діру в центрі Чумацького Шляху, можуть бути «немісцевими». Ймовірно, вони з'явилися в результаті поглинання іншого скупчення або карликової галактики.