UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи знайшли галактики, що потрапили в павутину чорної діри

«Павутина» простягається на відстані, в 300 разів більші за Чумацький Шлях.

Астрономи за допомогою Дуже великого телескопа знайшли шість галактик, які оточують надмасивну чорну діру. Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, відкриття дозволить вченим зрозуміти, як надмасивні чорні діри могли утворитися і досягти колосальних розмірів за короткий час.

Відзначається, що галактики знайшли в ранньому Всесвіті, через всього мільярд років після Великого вибуху. За словами астрономів, вперше таку щільну групу галактик вдалося знайти в настільки ранню епоху.

Всі галактики знаходяться всередині космічної «павутини», яка простягається на відстані, що більш ніж в 300 разів перевищують розміри Чумацького Шляху. "Ці газові волокна дійсно нагадують павутину. У точках перетину волокон локалізуються і ростуть галактики. А вздовж волокон можуть текти потоки газу, які живлять як зореутворення в галактиках, так і центральну надмасивну чорну діру", - заявив провідний автор дослідження Марко Міньола.

Щоб досягти маси близько мільярда Сонць за перші 0.9 мільярда років життя Всесвіту, первинні чорні діри, що сформувалися, як вважають, в результаті колапсу перших зірок, повинні були рости з дуже великою швидкістю. Астрономам було дуже важко пояснити, звідки могло взятися стільки "їжі для чорних дір", що дозволила цим об'єктам за короткий час досягти таких великих розмірів. Знайдена структура дає на це питання правдоподібне пояснення: "павутина" і галактики всередині неї містять достатньо газу, щоб забезпечити перетворення центральної чорної діри на надмасивного гіганта.

На думку вчених, у формуванні павутини брала участь темна матерія. Ймовірно, на ранніх етапах існування Всесвіту темна матерія притягувала великі маси газу. Цей газ формував великі павутиноподібні структури, в яких могли еволюціонувати галактики і чорні діри.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи змогли пояснити брак темної матерії в парі галактик

Раніше астрономи за допомогою даних, зібраних телескопом «Кеплер», виявили незвичайну «пі-планету». Вона обертається навколо своєї зірки за 3,14 дня, а її радіус схожий на радіус Землі.