UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи заявили про зростання сонячної активності в найближчі дні

Дослідники очікують появу спалахів на Сонці.

Астрономи заявили про те, що в найближчі кілька днів очікується зростання активності Сонця, про що свідчать дані космічної угруповання GOES (NASA), що здійснює цілодобові спостереження у режимі реального часу, і інформація з космічної обсерваторії SDO. Причиною зростання активності є поява на видимій поверхні зірки великих сонячних плям, повідомляє Лабораторія рентгенівської астрономії Сонця ФІАН.

"В даний час, порівняно з вимірами добової давності, потік рентгенівського випромінювання Сонця, вимірюваний на орбіті Землі, виріс вже більше ніж в 10 разів. При цьому спостерігається тенденція до його ще більш значного збільшення. Також з'явилися перші ознаки відновлення спалахової активності. До цього останній сонячний спалах рівня C (мінімальний клас, що впливає на Землю) спостерігався ще 30 березня, тобто станом на даний момент спалахи на Сонці були відсутні майже два місяці. З великою ймовірністю відновлення сонячних спалахів має відбутися сьогодні до кінця дня", - йдеться в повідомленні.

Крім того, наголошується, що пікові значення сонячної активності очікуються на помірному рівні, приблизно в 100 разів нижче рекордних значень, зафіксованих в історії спостережень.

Нагадаємо, 6 вересня на Сонці був зареєстрований найпотужніший за 12 років спалах. На даний момент рекордсменом є спалах Х28, який був зареєстрований у 2003 році. Зареєстрований у 2017 році спалах посів восьме місце за всю історію спостережень.