UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи зафіксували повторні "сигнали інопланетян"

Повторний спалах радіовипромінювання ставить під сумнів припущення, що ці сплески виходять від злиття нейтронних зірок.

Вчені зафіксували повторні сплески радіовипромінювання, які раніше приймалися за сигнали інопланетної цивілізації. Повторна фіксація цих сплесків ставить під сумнів теорію, згідно до якої вони породжені злиттям двох нейтронних зірок. Повідомлення про нові сплески було опубліковано в журналі Nature.

Минулого тижня вчені заявили про те, що відкрили джерело загадкових сплесків, які вперше були зафіксовані в 2007 році. Спалах FRB 150418, зафіксований 18 квітня 2015 року, на думку дослідників, є наслідком злиття нейтронних зірок в еліптичній галактиці, яка розташовується на відстані 6 мільярдів світлових років від Землі.

Читайте також: Виявлена найближча до Землі чорна діра, що викидає рентгенівські спалахи

Але вже через тиждень астрономи поставили під сумнів достовірність цієї роботи, оскільки були відкриті сліди повторного радіосплеску. Астрономи з університету Макгілла в Канаді виявили, що один з перших знайдених спалахів, FRB 121102, повторно виник в тій же точці в сузір'ї Візничого, де він був знайдений телескопом "Паркс" чотири роки тому.

Як вважають астрономи, спалахи є наслідком періодичних комплексних явищ, а не поодиноких злиттів нейтронних зірок. Такими періодичними явищами можуть бути магнетари - молоді нейтронні зірки з надпотужним нейтронним полем.

Раніше повідомлялося про те, що спалахи радіовипромінювання можуть бути використані для перевірки теорії відносності Ейнштейна з точністю, яка більш ніж у 100 разів перевищує всі попередні способи її перевірки.