UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи зафіксували незвичайне злиття чорних дір

Ймовірно, злиття викинуло спалах світла, чого раніше не спостерігалося.

Вчені з Каліфорнійського технологічного інституту вперше зафіксували спалах світла, який викинуло злиття чорних дір. Зазвичай такого не відбувається, оскільки чорні діри не виробляють світло, але в деяких випадках зіткнення таких об'єктів може супроводжуватися спалахом, повідомляється на сайті інституту.

За допомогою Паломарської обсерваторії в Сан-Дієго вчені помітили спалах, який міг супроводжувати злиття чорних дір. Саме злиття, позначене S190521g, зафіксували обсерваторії LIGO і Virgo 21 травня 2019 року. Під час спостереження за небом вчені помітили кілька спалахів. Один з них був породжений квазаром J1249 + 3449, який розташовується в тому ж регіоні, що і S190521g.

«Спалах з'явився в правильному місці і в правильний час, щоб ми могли співвіднести його з гравітаційними хвилями. У своєму дослідженні ми дійшли висновку про те, що цей спалах породжений злиттям чорних дір, але ми не можемо відкидати і інші можливі пояснення», - заявив один з авторів дослідження Метью Грем.

Згідно зі сценарієм, який запропонували вчені, чорні діри, які злилися, оберталися всередині диска, що оточував набагато більшу чорну діру. Як тільки менші чорні діри злилися, велика, вже нова, чорна діра отримала імпульс, який штовхнув її у випадковому напрямку. В результаті цього чорна діра зіткнулася з газом у диску і випустила спалах світла.

Хоча чорні діри, що притягають до себе матеріал, і створюють навколо себе аккреційний диск, періодично породжують спалахи, феномен, що спостерігається, значно відрізнявся за силою, що вказує на його незвичайну природу. Передбачається, що такий спалах стане помітним лише через кілька днів після сплеску гравітаційних хвиль. Однак вченим не вдалося вивчити спектр події, що допомогло б підтвердити його природу, хоча астрономи виключили такі варіанти, як наднова чи руйнування зірки чорною дірою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: З чорних дір можна отримувати енергію - вчені

У березні астрономи з Франції та Бельгії заявили про те, що активність надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху підвищується. За останні кілька років збільшилася інтенсивність рентгенівський спалахів, які випускає Стрілець А *.