UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи вперше виявили воду на поверхні астероїда

Її зафіксували на тілах із Головного поясу.

Сонячна система - це сукупність різних об'єктів, від планети та їх супутників до комет та астероїдів. Вважається, що навколо Сонця обертається близько мільйона астероїдів, вода на яких давно мала випаруватися. Але в ході нового дослідження за допомогою інфрачервоного телескопа SOFIA вченим вдалося знайти воду на астероїдах Іріс та Масалія, повідомляє Science Alert.

Діаметр Іріс складає 199 кілометрів, тобто він більше приблизно 99% усіх астероїдів. Вона знаходиться в поясі астероїдів між Марсом і Юпітером на середній відстані від Сонця в 2,39 астрономічних одиниць і здійснює оберт навколо нього за 3,7 року. Діаметр Масалії складає 135 кілометрів, її положення та орбіта схожі з Ірис.

Читайте також: Динозаври вимерли б навіть без падіння астероїда – вчені

Астероїди у Сонячній системі трохи розходяться за складом. Ближче до Сонця переважають силікатні астероїди, позбавлені льоду, але далі трапляються крижані небесні тіла. І вивчення розподілу астероїдів допомагає зрозуміти склад та перенесення елементів у сонячній туманності до того, як утворилися планети та астероїди.

Якщо вченим вдасться зрозуміти, як вода розповсюджується в Сонячній системі, це допоможе зрозуміти її поширення в екзопланетах та інших системах та ймовірність виявлення позаземного життя.

Дані, зібрані SOFIA — Стратосферною обсерваторією інфрачервоної астрономії, яка «вийшла на пенсію» 2022 року, виявили наявність води на астероїдах Ірис та Масалія. Це не вперше, коли SOFIA робить відкриття такого роду. Ще у жовтні 2020 року SOFIA виявила воду на Місяці.

За допомогою інфрачервоної камери FORCAST обсерваторія виявила сліди молекул води на поверхні, еквівалентні приблизно 350 мл води в кубічному метрі грунту.

Провідний автор статті доктор Анісія Арредондо з Південно-Західного дослідницького інституту підтвердила, що обсяг та поширеність води на астероїдах відповідають тим, які виявлені на Місяці. Тут вода також була поглинена мінералами та силікатами.

Вчені також вивчили дані двох менших астероїдів, Партенопи та Мельпомени, але зробити остаточні висновки. Ймовірно, інструменту FORCAST не вистачає необхідної чутливості для визначення спектральних особливостей води на цих астероїдах, якщо вона була дійсно присутня.

Раніше вченим із Космічного центру Джонсона NASA вдалося розкрити капсулу з ґрунтом астероїда Бенну, який доставив на Землю апарат Osiris-Rex. Це сталося через чотири місяці після того, як капсулу було доставлено на нашу планету.