UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи вперше виявили фтор у далекій галактиці

Цей елемент міститься також у зубах людини.

Астрономам вперше вдалося виявити елемент, що міститься в тілі людини, в галактиці на відстані 12 мільярдів світлових років від Землі. Як повідомляє CNN, цей елемент, фтор, виявляли у зубах та кістках у вигляді фторидів.

Елементи, які виявили в Сонячній системі, на Землі і навіть у наших власних тілах, з'явилися всередині ядер зірок і вивільнилися внаслідок вибуху. Але вчені досі не знають, як фтор міг з'явитись усередині світил.

За допомогою телескопа ALMA вчені змогли виявити фтор у галактиці, яка знаходиться дуже далеко від нас. Він присутній у вигляді фторводню в газових хмарах галактики NGP-190387. Світло від неї йшло до нас понад 12 мільярдів років, тому вчені можуть спостерігати за галактикою такою, якою вона була, коли Всесвіту було лише 1,4 мільярда років.

Читайте також: Астрономи виявили джерело золота і платини у Всесвіті

Зірки, які викинули фтор у Всесвіт, швидше за все жили дуже мало і померли молодими. Це означає, що це, мабуть, були зірки Вольфа-Райє. Такі світила дуже масивні, але живуть лише кілька мільйонів років, що дуже мало, порівняно з віком Всесвіту.

До цього вчені вже припускали, що зірки Вольфа-Райє можуть бути джерелом фтору, але це перші прямі спостереження, які підтвердили це. За словами дослідників, NGP-190387 знадобилося всього кілька десятків чи сотень мільйонів років на те, щоб концентрація фтору досягла рівнів, які спостерігаються у зірках Чумацького Шляху.

Виявлення фтору в далекій галактиці розширює простір для пошуку цього елемента. До цього його знаходили лише в нашій галактиці чи її сусідках, а також у деяких квазарах. Нове відкриття показує, що фтор існував ще на ранніх стадіях еволюції Всесвіту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи за допомогою Дуже великого телескопа знайшли шість галактик, які оточують надмасивну чорну діру. Відкриття дозволить вченим зрозуміти, як надмасивні чорні діри могли утворитися і досягти колосальних розмірів за короткий час.