UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили "зниклу" частину Всесвіту

Дослідникам вдалося виявити відсутні 50% видимого речовини у Всесвіті.

Міжнародна група вчених заявила про те, що їй вдалося виявити відсутні 50% видимого речовини у Всесвіту. Про своє відкриття дослідники повідомили на сайті arXiv.org.

Вчені виявили, що матерія щільно упакована між галактиками і галактичними скупченнями.

Згідно космологічної моделі Lambda-Cold Dark Matter (ΛCDM), Всесвіт більш ніж на 95% заповнений темною матерією та темною енергією. Звичайна (баріонна) матерія, що складається з протонів і нейтронів, складає лише 4,6 %. Однак спостереження показують, що в зірках, міжзоряному середовищі і гарячому газі галактичних скупчень (кластерів) міститься лише 50 % теоретичної кількості баріонної матерії.

Матерія у Всесвіті утворює тривимірну мережу, вузли якої сформовані під впливом сил гравітації. Ці вузли, що складаються з галактик або великих галактичних скупчень і темної речовини, пов'язані ниткоподібними структурами. Результати гідродинамічного моделювання показали, що саме між галактиками і кластерами повинна знаходитися відсутня частина звичайної матерії. Її називають тепло-гарячим міжгалактичним середовищем (WHIM). Однак її важко виявити через дуже низьку щільність.

У ході дослідження вчені вивчили 260 тисяч галактик. У результаті було встановлено, що в ниткоподібних структурах між ними баріонна матерія в кілька разів щільніша, ніж в середньому у Всесвіті.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили загадкові спалахи, які можуть бути доказом існування паралельного Всесвіту. Світіння було виявлено під час аналізу карти реліктового випромінювання, яке також називають "Луною Великого вибуху".