UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили зірки, що утворилися поза галактичним диском

Відкриття може змінити уявлення про розвиток Всесвіту.

Міжнародній групі вчених за допомогою інструментів Європейської південної обсерваторії вдалося спостерігати формування зірок за межами галактичного диска. Про свої спостереження вчені повідомили в журналі Nature.

У ході дослідження вчені спостерігали за сутичкою двох галактик, які носять загальний ідентифікатор LEDA 70861 і розташовуються на відстані 600 мільйонів світлових років від Землі. Дослідники виявили колосальні вихідні потоки матерії, що починаються в центрах обох галактик, а потім виявили безсумнівні ознаки, що вказують на народження нових зірок у цих потоках. За попередніми даними, потужність потоків може досягати 15 мас Сонця на рік.

На думку дослідників, вік цих зірок становить кілька десятків мільйонів років. Вони тепліші і яскравіші, ніж зірки, що народжуються в менш екстремальних умовах, на зразок існуючих в межах галактичного диска. В якості додаткового доказу дослідники також заміряли швидкість руху цих зірок, що роз'їжджаються від центру галактики.

Раніше вчені змогли помітити процес формування зірки-надгіганта. Міжнародна група астрономів під керівництвом Катарини Джонсон з Ліндського університету спостерігала величезний газопилової диск, який обертається навколо молодої зірки в сузір'ї Центавра. Діаметр об'єкта в дві тисячі разів перевищує відстань від Землі до Сонця, а маса центральної зірки перевищує сонячну в 25 разів. Знахідка може стати підтвердженням гіпотези про механізм виникнення надмасивних зірок шляхом поступового поглинання речовини аккреційних дисків, що бистро обертаються.