UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили подвійне кільце у нової зірки

Зірка знаходиться в сузір'ї Вовка.

Міжнародна група астрономів виявила, що диск молодий зірки, яка нещодавно була знайдена в сузір'ї Вовка, складається з двох частин – внутрішньої і зовнішньої. Обидві частини містять велику кількість дейтерованного чадного газу. Це з'єднання вчені очікували побачити тільки в одній частині диска.

Молода зірка IM Lup схожа на Сонце. Для її вивчення астрономи використали більше тридцяти антен мікрохвильової обсерваторії, досліджували вміст газів DCO+, C18O. Аналіз отриманих даних показав, що крім очікуваного внутрішнього кільця DCO+, у системі також є додаткове зовнішнє кільце, віддалене на 300 астрономічних одиниць від зірки.

Існування DCO+ в дисках зірок зумовлено зв'язуванням молекул чадного газу з дейтерієм. Середа внутрішнього диска не занадто холодна щоб повністю виморожувати і осаджувати і чадний газ на поверхню зірки, але і не занадто гаряча, щоб приводити до розпаду молекули.

N+1

Поведінка зовнішнього кільця зірки виявилося несподіваною для вчених. Вони вважають, що джерелом чадного газу може виявитися ультрафіолетове випромінювання, яке проникає через розріджений газ диска.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку. Ця наднова зірка приблизно у 100 разів яскравіша за звичайні наднові і в кілька разів яскравіша за всі відомі гіпернові зірки.