UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили нову галактику-супутник Чумацького Шляху

Галактика знаходиться на відстані 380 тисяч світлових років від Землі.

Астрономи виявили невідому раніше галактику в районі Чумацького Шляху. Галактика Crater 2 розташовується на відстані 380 тисяч світлових років від Землі в сузір'ї Чаші і є четвертим за величиною супутником Чумацького Шляху. Інформацію про це розповсюдило видання New Scientist.

Карликова галактика обертається навколо Чумацького Шляху по орбіті, довжина якої набагато більше, ніж у інших супутників нашої галактики. На даний момент, за даними ESO, навколо Чумацького Шляху обертається 49 галактик. Crater 2 непомітна для людського ока, але окремі її зірки можна помітити. Вчені вирахували галактику ще в січні поточного року за допомогою обрахунку густини зірок на зображеннях, отриманих VST (Very Large Telescope), розташованим в обсерваторії в Чилі.

Діаметр галактики складає сім тисяч світлових років, вона є найяскравішою з усіх галактик, які були виявлені на орбіті Чумацького Шляху. Crater 2 випромінює в 160 тисяч разів більше світла, ніж Сонце. Галактиці вдавалося так довго "ховатися від астрономів" завдяки тому, що її зірки знаходяться на великій відстані одна від одної, через що Crater 2 має "примарний вигляд". При цьому, на думку вчених, галактика може входити в групу. Поряд з нею знаходяться ще чотири нещодавно виявлених об'єкта: кульове зоряне скупчення і три карликові галактики в сузір'ї Лева.

Раніше вчені встановили, що сліди на диску Чумацького Шляху з'явилися в результаті зіткнення з іншою галактикою. На думку дослідників, галактика пройшла крізь Чумацький Шлях близько 500 мільйонів років тому, і зараз знаходиться на відстані 300 тисяч світлових років від нашої галактики, продовжуючи віддалятися зі швидкістю близько 200 кілометрів на секунду.