UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили "цеглинки життя" поблизу новонароджених сонцеподібних зірок

Дослідники спостерігали за зіркою, яка розташовується на відстані 400 світлових років від Землі.

Вчені за допомогою телескопа ALMA виявили поблизу схожої на Сонце новонародженої зірки сліди метил-ізоціанату - хімічної сполуки, що є "будівельною цеглинкою" життя. Ця пребіотична молекула вперше знайдена в околиці протозірок сонячного типу, що проходять той самий шлях розвитку, який колись пройшла Сонячна система, повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії.

У ході дослідження вчені спостерігали за IRAS 16293-2422 – системою дуже молодих зірок, яка знаходиться на відстані 400 світлових років від Землі. Астрономи виявили унікальні лінії хімічних сполук в теплих і щільних внутрішніх областях газо-пилових коконів, оточуючих зірки, що знаходяться на ранніх стадіях еволюції. Дослідники ідентифікували і виділили лінії складної органічної молекули метил-ізоціанату. Потім вчені доповнили ці спостереження комп'ютерним моделюванням хімічних і лабораторними експериментами з метою домогтися більш ясного розуміння походження цих молекул. Дослідники встановили, що хмари метил-ізоціанату оточують кожну з молодих зірок системи.

Земля та інші планети Сонячної системи утворилися з речовини, що залишився після формування Сонця. Тому вивчення протозірок сонячного типу може відкрити для астрономів "вікно в минуле", дозволивши їм спостерігати процеси, схожі на ті, що 4.5 мільярда років тому привели до формування Сонячної системи.

Раніше вчені змогли помітити процес формування зірки-надгіганта. Міжнародна група астрономів під керівництвом Катарини Джонсон з Ліндського університету спостерігала величезний газопилової диск, який обертається навколо молодої зірки в сузір'ї Центавра. Діаметр об'єкта в дві тисячі разів перевищує відстань від Землі до Сонця, а маса центральної зірки перевищує сонячну в 25 разів. Знахідка може стати підтвердженням гіпотези про механізм виникнення надмасивних зірок шляхом поступового поглинання речовини аккреційних дисків, що бистро обертаються.