UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виміряли масу найважчої із коли-небудь знайдених пари чорних дір

Розрахунки зробили за допомогою архівних даних телескопа Gemini, назвавши їх "золотою жилою" для майбутніх досліджень.

Міжнародна група вчених виміряла найважчу пару надмасивних чорних дір з коли-небудь знайдених, використавши архівні дані телескопа Gemini North (GMOS), повідомляє NOIRLab.

Зазначається, що явище злиття двох надмасивних чорних дір давно передбачалося, але ніколи не спостерігалося. Майже кожна масивна галактика має у своєму центрі надмасивну чорну діру. Коли дві галактики зливаються, їх чорні діри можуть утворювати бінарну пару, тобто вони знаходяться на зв'язаній орбіті одна з одною. Питання, чи можуть вони злитися, обговорюється астрономами вже десятки років.

Вчені дослідили бінарну надмасивну чорну діру, розташовану всередині еліптичної галактики B2 0402+379.

"Чудова чутливість GMOS дозволила нам скласти карту зростаючих швидкостей зірок у міру наближення до центру галактики. Завдяки цьому ми змогли визначити загальну масу присутніх там чорних дір", – каже професор фізики зі Стенфордського університету Роджер Романі.

Читайте також: Під час нового дослідження мікропластик знайшли у плацентах вже 100% жінок

За оцінками команди, маса бінарної чорної діри в 28 мільярдів разів більша за масу Сонця, що дозволяє вважати цю пару найважчою з коли-небудь виміряних бінарних чорних дір. Цей вимір не лише дає цінний контекст про формування бінарної системи та історію її галактики, а й підтверджує давню теорію про те, що маса надмасивної бінарної чорної діри відіграє ключову роль у стримуванні потенційного злиття.

Також зазначається, що наявність двох надмасивних чорних дір, а також їхня велика сумарна маса дозволяють припустити, що вони утворилися в результаті злиття безлічі дрібніших чорних дір з декількох галактик.

Раніше вчені виявили в центрі квазара J0529-4351 «найголоднішу» у світі чорну діру, яка щодня поглинає обсяги матеріалу, які можна порівняти з нашим Сонцем.