UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили покриту водою планету біля зірки, схожої на Сонце

Вона знаходиться на відстані 245 світлових років від нас.

Вчені виявили екзопланету, вкриту океаном, що обертається навколо зірки, схожої на Сонце. Вона знаходиться на відстані 245 світлових років від Землі та є представником рідкісного типу, повідомляє Science Alert.

Планета отримала назву TOI-733b, її радіус вдвічі більший, ніж у Землі, вона обертається навколо зірки, трохи меншої за Сонце. Період обертання становить 4,9 дні. Вимірювання густини планети показало, що вона або втратила свою атмосферу, або є світом, повністю покритим океаном.

Читайте також: Вчені зафіксували радіосигнал від схожої на Землю планети

Оскільки небесне тіло знаходиться дуже близько до зірки, тепло від неї, ймовірно, випаровує атмосферу. Це означає, що вже скоро TOI-733b може перетворитися на голий камінь.

На думку вчених, це допоможе пояснити незвичайну обставину: чому зараз відомо так мало екзопланет, радіус яких перевищує земний в 1,5-2 рази.

Дослідники з'ясували, що маса TOI-733b становить приблизно 5,72 мас Землі, а її щільність - 3,98 грама на кубічний сантиметр. Це більше густини Марса, але значно менше, ніж у нашої планети.

Поки що вчені не можуть визначити склад екзопланети. Разом з тим вони вважають, що якщо на ній коли-небудь існувала атмосфера з метану і гелію, вона вже випарувалася. Але існує можливість, що їй на зміну прийшла вторинна атмосфера з більш важких елементів. Імовірно також, що це покритий океаном світ, атмосфера якого складається з водяної пари.

Раніше вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі заявили про те, що схожі на Землю планети можуть бути більш поширеними у Всесвіті, ніж вважалося до цього. Дослідники вивчили формування молодих екзопланет з атмосферами з водню та океанами розплавленої магми. За їхніми словами, наявність води на них «майже неминуча».