UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили першу потенційну планету за межами Чумацького Шляху

Потенційна планета знаходиться в галактиці Вир.

Команда вчених з США і Китаю заявила про виявлення потенційної планети в галактиці Вир. Це перше виявлення планети за межами нашої галактики, повідомляє Naked science.

Якщо попередні дані підтвердяться, планеті присвоять позначення M51-ULS-1b. Планета-кандидат знаходиться на відстані 23 мільйонів світлових років від Землі. У звичайних випадках, ідентифікувати планету на такій відстані практично неможливо. Але роботу вчених полегшують незвичайні параметри небесного тіла.

Передбачувана планета знаходиться біля подвійної системи, в центрі якої розташовується нейтронна зірка або чорна діра, що поглинає частину свого партнера. Система випромінює потужний рентгенівський сигнал, який і привернув увагу астрономів.

Крім того, джерело рентгенівських променів виявився дуже маленьким. Через це, об'єкт, який знаходиться між ним і Землею, тимчасово блокував випромінювання. Затемнення тривало майже три години, вчені вважають, що це міг бути планетний транзит.

Хоча тимчасово перекрити випромінювання могла і не планета, а інша зірка, астрономи вважають, що подвійна система «занадто молода для такої можливості». Автори роботи також виключили ймовірність попадання матерії в джерело рентгенівських променів: характеристики випромінювання не відповідали такому феномену.

Про масу і розміри планети поки нічого невідомо, але астрономи сподіваються краще вивчити її в ході подальших спостережень. Вчені припускають, що це може бути газовий гігант розмірами з Сатурн.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи помітили посмикування тіні чорної діри

Раніше астрономи за допомогою даних, зібраних телескопом «Кеплер», виявили незвичайну «пі-планету». Вона обертається навколо своєї зірки за 3,14 дня, а її радіус схожий на радіус Землі.