UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили кам'янисту планету з масою вдвічі меншою, ніж у Венери

Дослідники також знайшли планету, яка знаходиться в зоні населеності зірки.

Астрономи за допомогою Дуже великого телескопа дослідили систему планет L 98-59, схожих на планети Сонячної системи. В результаті їм вдалося знайти планету, маса якої вдвічі нижча, ніж у Венери, планету-океан і планету, яка знаходиться в населеній зоні зірки, повідомляє Європейська південна обсерваторія.

За словами вчених, планета, яка знаходиться в зоні населеності зірки, ймовірно, зберегла атмосферу, яка може захищати розвиток життя. Зірка L 98-59 знаходиться на відстані 35 світлових років від Сонця. Навколо неї обертається система кам'янистих планет, схожих на Землю і Венеру. Вони розташовуються досить близько до світила, а отже «теплі».

Дослідники змогли встановити, що в атмосферах або в надрах трьох з цих планет, можливо, є вода. Дві планети системи L 98-59, розташовані ближче до зірки, ймовірно, сухі - якщо там і є вода, то її дуже мало. Але на третій планеті вода може складати до 30% маси - справжня «планета-океан».

Вчені також знайшли «приховані» планети - четверту і, можливо, п'яту, які раніше не вдавалося помітити. Причому, п'ята знаходиться на такій відстані до планети, що на ній може існувати рідка вода.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи розповіли про терміни існування магнітного поля Місяця

Нещодавно астрономам вперше вдалося отримати зображення екзопланети, яка розташовується дуже близько до нас. Її відстань до Землі становить всього 35 світлових років.