UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили дві схожі на Землю планети біля зірки неподалік Сонця

Зірка знаходиться на відстані 137 світлових років від нас.

Астрономи за допомогою телескопа TESS виявили дві землеподібні планети, що обертаються навколо червоного карлика TOI-2095. Як повідомляє Phys.org, орбітальний період цих небесних тіл дуже короткий, а самі вони трохи більші, ніж Земля.

Читайте також: Схожих на Землю планет у Всесвіті може бути більше, ніж вважалося – вчені

Найближча від зірки планета знаходиться на відстані близько 0,1 астрономічної одиниці (середня відстань від Землі до Сонця) від неї. За словами вчених, планета на 25% більша за Землю, вона здійснює оберт навколо свого світила за 17,66 дня. Маса об'єкта перевищує масу нашої планети приблизно в чотири рази.

Друга планета знаходиться на відстані 0,137 астрономічної одиниці від зірки і здійснює оберт навколо неї за 28,17 дня. Її радіус приблизно в 1,33 рази більший, ніж у Землі. Маса ж планети, за розрахунками дослідників, перевищує земну в сім разів.

Материнська зірка, TOI-2095, на 56% менша і менш масивна, ніж Сонце. Вчені вважають, що вік світила становить приблизно мільярд років.

Вчені відзначають, що виявлені планети знаходяться близько до внутрішнього краю зони зірки і є «привабливими» для подальших досліджень.

Раніше вчені виявили екзопланету, вкриту океаном, яка обертається навколо зірки, схожої на Сонце. Вона знаходиться на відстані 245 світлових років від Землі та є представником рідкісного типу.