UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи відкрили найяскравішу на сьогоднішній день «космічну корову»

Це дуже рідкісний тип вибухів наднових зірок.

Астрономи відкрили нову космічну «корову» - рідкісний тип вибухів наднових зірок, яких наразі відомо лише п'ять. Як повідомляється на сайті обсерваторії «Чандра», «корова» дуже яскраво світиться в рентгенівському світлі і є найяскравішою зі знайдених на даний момент.

Зазначається, що свою назву корови отримали випадково. Перший подібний об'єкт отримав позначення AT2018cow, це випадково згенероване поєднання букв та цифр. Останні літери утворили cow - "корова" англійською.

Новий об'єкт назвали AT2020mrf.

Читайте також: Вчені розповіли про зв'язок між надновими та життям на Землі

Вчені зазначають, що за цими незвичайними вибухами стоять чорні діри чи нейтронні зірки. Коли масивне світило вибухає, натомість залишається або чорна діра, або мертва зірка – нейтронна. Як правило, ці «залишки» неактивні, або покриті матеріалом, викинутим під час вибуху.

Перша «корова», AT2018cow, стала сюрпризом для вчених: вибух світився у 10 разів яскравіше у видимому світлі, ніж типові наднові, і зникав швидше. Крім того, об'єкт випромінював у рентгенівському світлі, тому вчені вирішили, що їм уперше вдалося стати свідками народження чорної діри чи нейтронної зірки.

Ще одна відмінна ознака «корови» полягає в тому, що перед вибухом відкидається маса, яка підсвічується після вибуху. Коли зірки вибухають, вони генерують ударні хвилі, які, як вважається, пронизують матеріал, що раніше існував, змушуючи його світитися.

AT2020mrf - перша "корова", яку спочатку виявили в рентгенівському, а не видимому світлі. Вчені вперше помітили її у 2020 році у даних російсько-німецького телескопа «Спетр-РГ». Потім дослідники продовжили спостереження з використанням інших апаратів.

Дані "Спектр-РГ" показали, що спочатку об'єкт випромінював у рентгенівському світлі в 20 разів більше, ніж інші корови. Потім дані, отримані обсерваторією «Чандра», показали, що вибух світився в 200 разів яскравіше в рентгенівському світлі, ніж інші «корови» за аналогічний час.

За словами вчених, підживлює це світіння в рентгенівському діапазоні потужний двигун, який знаходиться в залишках наднової. Ймовірно, це дуже активна чорна діра або нейтронна зірка, що швидко обертається. Чому цей «двигун» такий активний, вчені поки що не знають. Ймовірно, причина полягає у незвичайному типі зірки-прародительки.

Оскільки нова подія відрізняється від чотирьох інших відомих «корів», вчені припускають, що такі вибухи наднових можуть бути різноманітнішими, ніж вважалося.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи з Університету Флоренції заявили, що їм вдалося знайти сліди перших зірок, що з'явилися у Всесвіті. Імовірно, що їхні елементи містить зірка AS0039, яка знаходиться в карликовій галактиці Скульптор на відстані 290 тисяч світлових років від Землі.