UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи відкрили астероїд, який потенційно може впасти на землю

Якщо це станеться, то нескоро.

Вчені виявили астероїд, який привернув їхню увагу. Космічний камінь, що отримав позначення 2023 DW, посідає перше місце у «списку ризику» Європейського космічного агентства, повідомляє Forbes.

На думку дослідників, астероїд може впасти на Землю 14 лютого 2046, з ймовірністю 1 до 625. Оскільки космічний камінь вже привернув до себе увагу астрономів, він знаходиться в зоні пильного спостереження, а отже, надалі про нього з'явиться більше інформації. Ймовірно, що додаткові дані покажуть, що ризик зіткнення з 2023 DW ще менше. Крім того, може змінитися траєкторія руху космічного каменю.

Читайте також: Телескоп "Джеймс Вебб" виявив невеликий астероїд

Видання зазначає, що діаметр астероїда оцінюється у 50 метрів. Що можна порівняти з розмірами астероїдів, які відзначилися найпотужнішими падіннями на Землю в сучасності. Обидва сталися в Росії: 1908 року це був Тунгуський метеорит, а 2013 – Челябінський.

Падіння Тунгуського метеорита призвело до знищення лісу на великій ділянці Сибіру. Болід 2013 року зіткнувся з атмосферою під менш крутим кутом, що ефективно зменшило його потенційну силу. У Челябінську було вибито тисячі вікон, а деякі будівлі було пошкоджено, повідомляється про численні легкі травми, але ніхто не загинув.

Якщо 2023 DW завдасть прямого удару по міському району, це може призвести до доволі серйозних збитків. Разом з тим це малоймовірно, оскільки більша частина Землі вкрита водою.

Нагадаємо, 26 січня повз Землю пролетів астероїд 2023 BU. Він підійшов дуже близько до нашої планети – на відстані 3500 кілометрів від її поверхні.