UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи уточнили галактичну адресу Землі

Астрономи отримали точні дані про місцезнаходження Землі в галактиці. Дослідники змогли визначити відстань до ряду туманностей і за рахунок цього виявити справжні розміри того рукава Чумацького Шляху, в якому розташована Сонячна система.

Так званий "локальний рукав" Чумацького шляху, всередині якого знаходиться Сонячна система, виявився значно більшим, ніж вважали раніше - він являє собою невеликий відросток рукава Стрільця, а не самостійний великий виток спіралі нашої Галактики, заявляють астрофізики в статті, опублікованій в Astrophysical Journal.

"Нові дані, зібрані нами, показують, що локальний рукав є великою структурою, добре помітною на "портреті" Чумацького шляху. Судячи по відстані до найближчих зірок і швидкості їх руху, він не є "шпорою" рукава Стрільця. Насправді, це велика структура, можливо великий відросток рукава Персея, або ж самостійний рукав Чумацького шляху", - заявив Альберто Санна (Alberto Sanna) з Інституту радіоастрономії Товариства Макса Планка в Бонні (Німеччина).

Санна і його колеги протягом чотирьох років спостерігали за найближчим оточенням Сонячної системи, використовуючи радіотелескоп VLBA в американському штаті Нью-Мексико. Вчені порівняли дані, зібрані в червні і грудні, коли Земля знаходиться в протилежних точках орбіти, для обчислення відстані до сусідніх хмар води та метанола і швидкості їх руху щодо нашої системи.

Це допомогло астрофізикам визначити, в які частини Чумацького Шляху входять ці хмари і прилеглі зірки і визначити розміри "локального рукави". Виявилося, що наш "рукав" значно більший, ніж ми звикли вважати до теперішнього часу. За словами дослідників, він не є невеликим відгалуженням у рукаві Стрільця, а більш великим утворенням.

Як вважають автори статті, "локальний рукав" можна вважати великим "притоком" іншої частини Галактики - рукава Персея, розташованого на периферії Чумацького Шляху. З іншого боку, Санна і його колеги не заперечують можливості того, що "локальний рукав" насправді є незалежним великим рукавом Галактики. І в тому і в іншому випадку, "портрет" нашої Галактики серйозно змінюється, підсумовують вчені. !zn

Читайте також:

Астрономи відкрили найбільшу структуру Всесвіту

Вчені показали еволюцію Всесвіту за 9 мільярдів років у 77-секундному ролику (ВІДЕО)

Астрономи розгледіли на задвірках Всесвіту найпотужніше зіткнення відразу п'яти галактик

Телескоп "Хаббл" виявив одні із найбільш далеких і ранніх галактик