UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи розкрили механізм формування "кометних кілець" біля зірок

Всередині кілець формуються невеликі планети.

Вчені заявили про те, що кільця з комет і пилу, які оточують Фомальгаут і кілька інших молодих зірок, зберігають стабільність завдяки тому, що всередині них формуються невеликі планети. Висновки дослідників опубліковані в Astronomical Journal.

За останні десять років астрономи відкрили кілька вкрай незвичайних структур біля цілої низки новонароджених та молодих зірок, які можна умовно назвати космічними аналогами "ока Саурона" з книг Толкієна. Вони являють собою дуже вузькі і щільні кільця з газу, пилу і комет, які обертаються навколо зірок на дуже великій відстані.

Подібні кільця, як нещодавно астрономи виявили, часто бувають розташовані на дуже близькій відстані один від одного. При цьому вони залишаються стабільними і не розпадаються, що говорить про те, що їх не могли породити великі планети, що живуть в проміжках між кільцями, і що якісь інші небесні тіла утримують їх від "розповзання".

Тепер же дослідники розкрили механізм формування подібних кілець за допомогою знімків, які були зроблені телескопами IRTF і "Джиміні", а також інфрачервоними обсерваторіями NASA.

Спочатку планетологи вважали, що реальним "володарем" і творцем цих кілець могли бути особливо великі екзопланети, що сформувалися в проміжках між роями комет.

Тепер же вчені проаналізували хімічний склад і температуру кілець, які обертаються навколо зірки HR 4796A. Всередині його вони знайшли десятки комет, а також кілька областей, розігрітих до приблизно тисячі градусів Кельвіна і містили в собі "чисті" атоми деяких хімічних елементів, що є вкрай незвичайної річчю для кометних кілець.

З іншого боку, відносно високі температури і подібний хімічний склад, за словами дослідників, характерний для іншого класу об'єктів – невеликих протопланет, що сформувалися в результаті зіткнення великих астероїдів або кількох комет.

Зрештою, ці "зародки" об'єднаються в міні-планети, чиєї маси вистачить для формування повноцінного аналога Землі або навіть більш великих планет. Як вважають вчені, подібні процеси могли відбуватися і в ранній Сонячній системі, і вони добре б пояснювали деякі дивності в поведінці і хімічному складі Урана і Нептуна, а також те, як виникають "суперземлі" у літніх екзопланетних системах.

Раніше вчені змогли помітити процес формування зірки-надгіганта. Міжнародна група астрономів під керівництвом Катарини Джонсон з Ліндського університету спостерігала величезний газопилової диск, який обертається навколо молодої зірки в сузір'ї Центавра. Діаметр об'єкта в дві тисячі разів перевищує відстань від Землі до Сонця, а маса центральної зірки перевищує сонячну в 25 разів. Знахідка може стати підтвердженням гіпотези про механізм виникнення надмасивних зірок шляхом поступового поглинання речовини аккреційних дисків, що швидко обертаються.