UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи розгадали загадку першої наднової, поміченої людиною

Дослідники дізналися, чому наднова Тихо Браге не схожа на жодну зірку цього типу.

Астрономи за допомогою комп'ютерного моделювання змогли розкрито таємницю наднової Тихо Браге – першої зірки подібного типу, поміченої людством. Моделювання допомогло дослідникам зрозуміти, чому SN 1572 не схожа на жодну таку зірку, повідомляє Naked science.

У листопаді 1572 року у нічному небі було помічено спалах, який можна було спостерігати неозброєним оком. Це був перший вибух наднової, який вдалося побачити людині. Першим помітив спалах датський вчений Тихо Браге, на честь якого і була названа наднова.

Сотні років потому залишки цієї зірки продовжують хвилювати астрономів. Вона не схожа на інші зірки цього типу. Але тепер моделювання допомагає з'ясувати, чому і як це вийшло. Ця наднова відноситься до типу Ia, і вона виникає, коли білий карлик у подвійній системі висмоктує так багато матерії зі свого компаньйона, що запускається неконтрольована термоядерна реакція, і білий карлик ефективно вибухає.

Зазвичай після такого вибуху залишається сфера з гладкими або злегка зігнутими краями. Але сфера сврхновой Тихо Браге нагадує зім'ятий папір. Рентгенівські спостереження сліду показали, що він має більш-менш сферичну форму, але у видимому діапазоні вона все ще залишається нерівною.

Моделювання показало, що ці нерівності, найімовірніше, виникли на самому початку. На думку дослідників, це можливо в тому випадку, якщо вибух стався не в одному місці, а декількох відразу, наприклад, на різних ділянках ядра зірки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.