UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи пояснили тривалість сонячного циклу

Дослідники змоделювали "магнітне динамо" Сонця.

Міжнародна група вчених провела комп'ютерне моделювання "магнітного динамо" Сонця, що допомогло їм пояснити, чому цикл сонячної активності триває 11 років і довести, що воно відноситься до зірок сонячного типу. Висновки дослідників опубліковані в журналі Science.

Дослідники провели моделювання процесів, які проходять в конвективній зоні Сонця – області, на яку припадає близько 40% надр зірки і яка відіграє ключову роль у перемішуванні її речовини.

Те, що відбувається тут можна порівняти з перемішуванням води в каструлі, що підігрівається на вогні. Конвекція, пов'язана з теплообміном, викликає рух зарядженої плазми. Завдяки цьому виникає глобальне магнітне поле Сонця, яке задає циклічну активність процесів у верхніх шарах зірки, включаючи атмосферу. Вченим вдалося змоделювати ці процеси для конвективних зон Сонця та інших зірок його типу, точні дані по яких були зібрані космічним телескопом Gaia.

Моделювання дозволило показати, що цикли магнітної активності зірки корелюють з періодичністю її обертання, а також з її светимістю. Чим швидше зірка обертається, тим довші цикли активності, чим яскравіше випромінює – тим вони коротші. Цей зв'язок описується числом Россбі, величиною, яка описує вплив обертання на обертовий потік (наприклад, торнадо): тривалість циклів обернено пропорційна цього числу.

Раніше NASA представило вражаюче тридцятихвилинне відео, на якому зображено Сонце в форматі Ultra HD. Відео показує активність на Сонці, недоступну для спостереження без спеціального обладнання.