UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи помітили швидкі згустки холодного газу в центрі Чумацького Шляху

Хмари газу рухаються від центру галактики на дуже високих швидкостях.

Астрономи помітили в бульбашках Фермі, які піднімаються з центру Чумацького Шляху, щільні скупчення холодного газу. Вони мчать з центру нашої Галактики на швидкості сотні кілометрів на секунду, повідомляє Naked science.

Вважається, що в центрі Чумацького Шляху знаходиться надмасивна чорна діра, оточена бурхливою і гарячею газопиловою хмарою. З цієї області перпендикулярно площині Чумацького Шляху піднімаються дві великих бульбашки Фермі, що випускають гамма-випромінювання. Висота кожної досягає 25 тисяч світлових років.

У ході дослідження вчені спостерігали за молекулярним воднем в бульбашках Фермі за допомогою радіотелескопу Atacama Pathfinder. Вони помітили щільні скупчення масою по 380 і 375 мас Сонця, які рухалися від центру Галактики на великій швидкості: в одній хмарі - 240 км/с, в іншій - 300 км/с. Подібні хмари служать «зоряними колисками», в яких відбувається утворення світил і планет, проте ці навряд чи породять хоча б одну зірку: в них уже помітні включення більш гарячого і менш щільного газу, що свідчать про поступове руйнування згустків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи помітили на орбіті чорної діри найшвидшу зірку Чумацького Шляху

Раніше астрономи під час спостережень за чорною дірою помітили незвичайне явище: корона, яка оточує горизонт подій, на якийсь час загадковим чином зникла. Чому це сталося, дослідники на даний момент точно не знають.