UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи помітили на супутнику Сатурна сліди ракетного палива

Ймовірно, гідразин утворюється на поверхні Реї природним шляхом.

Вчені з США, Великої Британії, Індії та Тайваню заявили про виявлення на супутнику Сатурна Реї гідразину і декількох хлорвмісних молекул. Це вдалося зробити під час аналізу даних, отриманих станцією Cassini, повідомляє «Новое время».

Вчені вивчили дані, які отримав спектрограф ультрафіолетового зображення Cassini. В результаті вони виявили відповідність спектрів Реї з моногідратом гідразину і декількома хлоровмітними молекулами. Виявилося, що моногідрат гідразину є найбільш імовірним кандидатом для пояснення характеристики поглинання при довжині хвилі 184 нм.

Гідразин використовувався в якості палива в двигунах Cassini. Але станція не включала двигуни під час прольоту над Реєю, тому малоймовірно, що виявлені молекули є слідами палива. Вчені також вивчили механізми, які могли б привести до появи моногідрату гідразину на льодистих поверхнях.

На думку дослідників, інший супутник Сатурна, Титан, може випускати молекули азоту в сторону Реї, які потім і перетворюються в гідразин в результаті взаємодії між місяцями. Така взаємодія дуже рідко зустрічається в Сонячній системі, але розміри Титана дозволяють припустити, що він буде впливати на навколишні об'єкти.

У порівнянні з хлорметаном, утворення моногідрату гідразину було легше пояснити через хімічні реакції за участю водяного льоду і аміаку або доставки з багатою азотом атмосфери Титана.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи помітили на супутнику Сатурна рідкісний вуглеводень

Раніше вчені з'ясували, що  Титан віддаляється від Сатурна набагато швидше, ніж припускали вчені. Нові дані свідчать про те, що він "тікає" на швидкості 10 сантиметрів на рік, а це в 100 разів швидше, ніж передбачалося.