UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи показали знімок космічної «троянди»

Незвичайний об'єкт був утворений в результаті спалаху зореутворення.

Вчені за допомогою Дуже великого телескопа отримали знімок спіральної галактики NGC 1097. Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, вона є хрестоматійним прикладом кільцеподібного спалаху зореутворення в ядрі галактики.

Кільце новонароджених зірок лежить в самому центрі галактики, яка знаходиться на відстані 45 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Печі. Його діаметр становить лише п'ять тисяч світлових років і на знімку воно здається зовсім крихітним на тлі материнської галактики.

Темні гряди на зображенні - пил, газ і так звані уламки, які втягує, як у воронку, з околоядерних областей галактики (або, можливо, з галактики-супутника) потужним тяжінням надмасивної чорної діри, що лежить в її центрі. В ході цього процесу речовина, що оточує ядро галактики, розігрівається і утворює навколо чорної діри аккреційний диск, випромінюючи в навколишнє область простору величезну кількість енергії. Пил, що знаходиться в цій області, розігрівається, а зореутворення тим самим багаторазово прискорюється. Навколо надмасивної чорної діри утворюється кільце зореутворення в ядрі галактики; на знімку воно показано рожевим і пурпуровим кольором.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше астрономи опублікували шість фотографій злиттів галактик, які були зроблені телескопом «Хаббл». Таким чином вчені вирішили відзначити Новий рік.