UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи отримали знімок галактики, схожої на винищувач Дарта Вейдера

Джети, які вириваються з центру галактики, були перезапущені близько 10 років тому.

Астрономи за допомогою радіоінтерферометра VLBA отримали нові якісні знімки галактики TXS 0128 + 554. Як повідомляє Naked science, галактику виявили кілька років тому, вона знаходиться на відстані 500 мільйонів світлових років від Землі.

«Коли я вперше побачив результат, мені відразу здалося, що це схоже на TIE Fighter Дарта Вейдера з четвертого епізоду «Зоряних воєн». Кумедний сюрприз, але його поява на різних радіочастотах також допомогло нам дізнатися більше про те, як активні галактики можуть кардинально змінюватися в масштабах десятиліття», - заявив Меттью Лістер, професор фізики і астрономії в Університеті Пердью.

Отримане вченими зображення складається з шести знімків, зроблених VLBA на різних спостережуваних частотах від 2,2 до 22,2 ГГц. За словами вчених, яскраві краї галактики, так звані пелюстки - області, де викинутий матеріал, рухаючись зі швидкістю приблизно втричі меншою за швидкість світла, зіткнувся з матеріалом всередині TXS 0128 + 554.

Діаметр яскравих випромінюючих областей складає 35 світлових років. У центрі галактики розташовується надмасивна чорна діра, маса якої перевищує масу Сонця в мільярд разів.

Вчені відзначають, що розрив між пелюстками з боків і центральною областю свідчить про те, що активність релятивістських струменів почалася 80-90 років тому, потім припинилася приблизно на 50 років, а близько 10 років тому знову відновилася. Що стало причиною настання активних періодів, астрономи поки не знають.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: «Хаббл» зробив знімок галактики з «примарними» рукавами

Раніше астрономи за допомогою телескопа ALMA виявили далеку і дуже молоду галактику, яка несподівано виглядає дуже схожою на Чумацький Шлях. Світло від галактики йшло до Землі 12 мільярдів років, а значить, ми бачимо її такою, якою вона була, коли Всесвіту було всього 1,4 мільярда років.