UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи опублікували незвичайні знімки Юпітера

Зображення дозволяють розглянути особливості атмосфери газового гіганта.

Астрономи отримали нові знімки Юпітера, які були зроблені за допомогою телескопа «Хаббл» і обсерваторії Gemini. Як повідомляє Space.com, знімки виконані на різній довжині хвилі і дозволяють роздивитися особливості атмосфери газового гіганта Сонячної системи.

Знімки отримані в ультрафіолетовому, інфрачервоному і видимому світлі. Вчені об'єднали їх в одне зображення, яке дозволяє порівняти атмосферу планети на різних довжинах хвиль. Так, наприклад, знамениту Велику червону пляму чітко видно на знімках у видимому і ультрафіолетовому світлі, але зовсім не помітно на зображеннях в інфрачервоному.

Крім того, темна область, яка знаходиться на місці Великої червоної плями на інфрачервоному зображенні, набагато більша, ніж сама пляма, знята в інший довжині хвилі. Це відбувається через те, що ці зображення акцентуються на різних особливостях атмосфери Юпітера.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

NASA/ESA/NOIRLab/NSF/AURA/M.H. Wong and I. de Pater (UC Berkeley) et al.

Так, інфрачервоні знімки зосереджуються на областях, що складаються з щільних хмар, тоді як зображення у видимому і ультрафіолетовому світлі зосереджені на областях з так званими хромофорами - молекулами, які поглинають синє і ультрафіолетове світло, через що пляма набуває свого червоного кольору.

Крім Великої червоної плями, на знімки «Хаббла» потрапила Велика червона пляма-молодша, яке з'явилася в 2000 році в результаті злиття трьох менших ураганів. Як і у випадку з Великою червоною плямою, «молодшу» майже не видно в інфрачервоному діапазоні. Але на відміну від Червоних плям, на інфрачервоних зображеннях чітко видно циклонний вихор, який простягається на 72 тисячі кілометрів.

NASA/ESA/NOIRLab/NSF/AURA/M.H. Wong and I. de Pater (UC Berkeley) et al

NASA/ESA/NOIRLab/NSF/AURA/M.H. Wong and I. de Pater (UC Berkeley) et al

Читайте також: Астрономи вперше зафіксували потужні стратосферні вітри на Юпітері

Раніше астрономи заявили про те, що їм вдалося розібратися в природі загадкових шестикутних вихорів на полюсах Юпітера. Виявилося, що стабільність шторму в основному залежить від «захисту» - антициклонічного кільця навколо кожного циклону.