UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи назвали Юпітер найстарішою планетою Сонячної системи

Ядро планети сформувалося через мільйон років після появи Сонячної системи.

Вчені заявили про те, що ядро Юпітера сформувалося всього через мільйон років після появи Сонячної системи, а протягом наступних двох-трьох мільйонів років його розміри в 50 разів перевищили розміри Землі. Про висновки вчених повідомляє Science Alert.

"Завдяки комп'ютерним моделям народження Юпітера ми в перший раз можемо сказати про Юпітер на основі вимірювань, проведених в лабораторії", - сказав співавтор дослідження Томас Крюйер, науковий співробітник Національної лабораторії Лоуренса Лівермора в Каліфорнії.

Для побудови моделі утворення Юпітера дослідники використовували зразки матеріалу, які потрапили на Землю разом з метеоритами.

Сонячна система почала формуватися приблизно 4,6 мільярда років тому з газо-пилового диска. Першими з'явилися газові гіганти, за якими послідували кам'янисті планети. Маса Юпітера в 300 раз перевищує масу Землі, незважаючи на те, що він складається з газу. Тому дослідники припускають, що він "народився" першим, що дозволило йому набрати більше матеріалу з газо-пилового диска, ніж його "молодші брати".

Більш того, він виступав в якості бар'єру, який захищав внутрішню Сонячну систему від метеоритів. Гравітація Юпітера була доволі сильною, щоб запобігти прольоту метеоритів за межі своєї орбіти.

Раніше вчені припустили, що Юпітер викинув з Сонячної системи іншу велику планету. На думку вчених, зникла планета ставилася до того ж класу, що і Нептун і Уран. Вона була гігантом, але не газовим гігантом, як Юпітер і Сатурн, а крижаним – набагато більш щільним і масивним. Юпітер міг викинути цю планету Сонячної системи під час близького сходження.