UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи дали остаточне пояснення згасанню зірки Бетельгейзе

Надгігант втрачає масу, утворюючи хмари космічного пилу.

Група астрономів, яка працювала з Дуже великим телескопом, заявила про те, що їй вдалося остаточно розкрити таємницю потьмяніння зірки Бетельгейзе, яке відбулося в 2019 році. За їхніми словами, помітна зміна яскравості зірки була пов'язана з тим, що вона була прихована хмарою пилу, повідомляє Європейська південна обсерваторія.

Падіння блиску Бетельгейзе можна було помітити навіть неозброєним оком. Тому вчені вирішили направити на зірку Дуже великий телескоп. Порівнявши знімки, отримані в грудні і січні 2019 року, дослідники помітили, що поверхня Бетельгейзе стала значно темнішою, особливо в південній частині.

Вчені продовжили спостереження за зіркою протягом усього «Великого потьмяніння». Так, нові знімки були зроблені в січні і березні 2020 року, а до квітня зірка повернулася до свого звичайного яскравості.

Результати дослідження, проведеного вченими, свідчать про те, що Бетельгейзе була прихована пиловою завісою, яка закрила її поверхню, а це було обумовлено зниженням температури поверхні зірки.

Поверхня Бетельгейзе постійно змінюється: всередині зірки надуваються, рухаються і обпадають гігантські газові бульбашки. Астрономи зробили висновок, що за деякий час до настання Великого потьмяніння  зірка викинула таку бульбашку, яка стала від неї віддалятися. Незабаром після цього її температура настільки знизилася, що газ сконденсувався в пилові частинки.

«Ми на власні очі спостерігали утворення космічного пилу», - заявив провідний автор дослідження Мігель Монтарже. Спостереження вчених показали, що цей процес може відбуватися дуже швидко і поблизу поверхні зірки.

«Пил, викинутий з холодних зірок, які закінчують свою еволюцію - саме такий викид ми і спостерігали - може згодом стати будівельним матеріалом для утворення землеподібних планет, на яких може зародитися життя», - зазначила співавторка дослідження Емілі Кеннон.

Астрономи пропонували й інші пояснення падіння яскравості Бетельгейзе. Передбачалося, що незабаром зірка може вибухнути надновою. Оскільки в нашій галактиці спалаху наднових не спостерігалося з XVII століття, вчені точно не знають, як має поводитися зірка напередодні такої події.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи-любителі відкрили дві планети біля схожої на Сонце зірки

У серпні минулого року астрономи з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики заявили про те, що яскравість зірки Бетельгейзе знову почала падати. Причому, це падіння яскравості ніяк не узгоджується з циклами активності світила.